Ontsnapt aan een seriemoordenaar

Dinsdag 12 augustus - Peter Sutcliffe, de seriemoordenaar van Yorkshire, vermoordt in vijf jaar tijd dertien vrouwen. Maar de beruchte ‘Yorkshire Ripper’ viel nog veel meer vrouwen aan die op miraculeuze wijze aan de dood ontsnapten. Vandaag, na 40 jaar, komen een aantal van hen samen om het verleden voor 1 keer op te rakelen. Ze vertellen hoe ze zijn ontsnapt uit de klauwen van een monster.  

“Ik voel het nog elke dag. Alsof hij achter mij staat,  al 37 jaar.” Marylyn Moore kampt na al die jaren met zware psychische problemen. Peter Sutcliffe verwoestte haar leven. “Ik zal hem altijd haten. Ik zou zijn cel willen binnenstappen en hem aandoen wat hij mij heeft aangedaan. Hij heeft een leven in de gevangenis, mijn leven heeft ie kapotgemaakt.” 

Tracy Browne was pas veertien toen Peter Sutcliffe haar aanviel. “Hij sprak me eerst aan, rustig en vriendelijk. Ik voelde me wel op mijn gemak. Maar voor ik het besefte, sloeg ie met een hamer op mijn hoofd. Opnieuw en opnieuw.” Sutcliffe liet Tracy voor dood achter, waarschijnlijk omdat er op dat moment iemand voorbijkwam. Het werd Tracy haar redding. 

Eén speurder had van bij het begin Sutcliffe in het vizier. Maar zijn oversten hadden andere verdachten voor ogen en het onderzoek werd jarenlang de verkeerde richting uitgestuurd. “Drie dodelijke slachtoffers hadden vermeden kunnen worden, als ik mijn oversten had kunnen overtuigen.”, vertelt Andrew Laptew.  

Peter Sutcliffe zit ondertussen 33 jaar in de gevangenis en hij zal nooit meer vrijkomen. 

Ontsnapt aan een seriemoordenaar. Nooit gezien. Dinsdag in Telefacts Zomer omstreeks 22u.