Onhandelbare kinderen - deel 2

30/07/2014 - 09:30

Donderdag 31 juli – Dinsdag zag u het eerste deel van de reportage over 5 onhandelbare kinderen die een therapie zullen volgen. Donderdag  ziet u of deze therapie al dan niet succesvol is.

Slechts 7% van alle kinderen zou ADHD hebben. En toch wordt de diagnose in zoveel meer gevallen gesteld, met gevolg dat er even snel medicatie wordt voorgeschreven. Maar de Australische professor Mark Dadds denkt dat het anders kan en steekt zijn nek uit.

Telefacts Zomer brengt  dinsdag én donderdag een reportage over 5 onhandelbare kinderen die 9 weken lang een experimentele therapie volgen, samen met hun ouders. Want vaak kan het gedrag van de kinderen pas veranderen, zodra de aanpak van de ouders anders is. Het resultaat is soms verbluffend, de kinderen veranderen op enkele weken tijd.

Corey is 7 en hij terroriseert zijn gezin. “Schelden, slaan, schoppen. En niks lijkt vat op hem te hebben”, zucht zijn moeder Kathryn. Corey krijgt al twee jaar thuisonderwijs, omdat ie andere kinderen slaat en bijt. “We hebben alles geprobeerd om Corey te helpen: gedragstherapie, neurologie, geen melk, geen graan, echt alles. Maar niets helpt.” 

Zelfde situatie in het gezin van Darell en Janine, alleen is het daar twee keer zo erg. Niet alleen dochter Emily heeft ADHD, ook broertje Samuel lijdt eraan. “We hebben 4 kinderen, maar Emily en Samuel zetten het gezin zo op stelten dat het onleefbaar wordt.”

Professor Mark Dadds van de universiteit van New South Wales in Australië heeft een speciaal begeleidingsprogramma van 9 weken opgericht voor kinderen én hun ouders. “We stellen eerst een zo nauwkeurig mogelijke diagnose. Niet elk gedragsgestoord kind heeft ADHD, bijvoorbeeld. Bij de behandeling ligt de focus altijd op een intensieve training van de ouders, eventueel in combinatie met medicatie.”, aldus professor Dadds.

In de reportage filmen de ouders zelf hun kinderen op de meest kritieke momenten. Dat zorgt voor realistische, maar ook schrijnende beelden.

In de tweede aflevering wordt de therapie gevolgd en blijkt of die succesvol is of niet. 

Onhandelbare kinderen – deel 2, donderdag om 22u in Telefacts Zomer bij VTM.

Ontdek meer over Telefacts Zomer

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Birgit Van Mol leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra