Nieuw samengestelde gezinnen

05/12/2011 - 15:30

Dinsdag 6 december - Twee huwelijken op drie houden geen stand. 1 op de 10 Belgische kinderen leeft in nieuw samengestelde gezinnen.

“Een leuke bende, maar het is elke week puzzelen om alles en iedereen op elkaar af te stemmen”, vertelt Els Van Keymeulen. Ze is mama in een nieuw samengesteld gezin met 5 kinderen. “Ze zijn allemaal tussen de 7 en de 19. 3 van mij en 2 van hem. Je moet met veel mensen rekening houden, want er zijn niet alleen de kinderen,  er zijn ook de ex-partners natuurlijk. Goed overeen komen is cruciaal.”, weet Els.

Nieuw samengestelde gezinnen zijn een deel van de maatschappij waar rekening mee moet gehouden worden. Reclamejongens hebben dat intussen al een tijdje begrepen. Tom Palmaerts, trendwatcher: “De groep is te groot om links te laten liggen. Dat kunnen bedrijven zich niet permitteren. Er wordt reclame gemaakt specifiek naar de doelgroep van nieuw samengestelde gezinnen. En terecht, want het nieuw samengesteld gezin is een trend die zich voortzet.”  Palmaerts ziet ook een opvallende trend bij de jongeren die vandaag zijn grootgebracht in nieuw samengestelde gezinnen. “Onderzoek toont aan dat die jongeren bijvoorbeeld veel meer aandacht hebben voor waarden als familie en monogamie. Dat is grotendeels te verklaren door die nieuw samengestelde levensvormen. Jongeren gaan daarover nadenken en elke generatie zet zich af tegen iets. Welnu, vandaag is het focussen op familie en gezin, een duidelijke tegenreactie van die jongeren”.

Makkelijk is het niet: 3 op de 4 nieuw samengestelde gezinnen gaan binnen het jaar uit elkaar. ”Het komt erop neer om realistisch aan zo’n gezin te beginnen”, zegt relatietherapeute Els Leuris. “Te hard je best doen is niet goed, te hoge verwachtingen koesteren evenmin.”

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017
46min
Wo, 22/11/2017
39min
Wo, 15/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra