Mission Impossible: de berging van Costa Concordia

Donderdag 26 juni - De Costa Concordia drijft weer en ligt opnieuw rechtop voor de kust van het Italiaanse eiland Ciglio. Het leek een onmogelijke opdracht, maar het feit dat het toch is gelukt, is de verdienste van Nick Sloane, de beste bergingswerker ter wereld. Een jaar lang heeft een cameraploeg Nick en zijn team gevolgd tijdens de moeilijkste opdracht uit hun carrière: de berging van de Costa Concordia. 

114.000 ton zwaar. Drie voetbalvelden lang. De Costa Concordia is een van de grootse cruiseschepen ter wereld. Tweemaal zo groot als de Titanic. Maar in januari 2012 loopt het fout. De kapitein maakt een stuurfout, het schip loopt vast op de rotsige kust voor het Italiaanse eiland Giglio en dreigt te kapseizen. De paniek aan boord is enorm. De meeste passagiers en bemanningsleden geraken uiteindelijk veilig aan wal, maar voor 32 opvarenden komt alle hulp te laat. 

Stefania Vincenzi was één van de 4200 passagiers op de Costa Concordia. Zij overleeft de ramp, maar het lichaam van haar moeder is nog altijd vermist. “Ze ging terug naar de kajuit om een reddingsvest te halen voor haar vriendin, die niet kon zwemmen. Sindsdien heb ik haar nooit meer teruggezien”, vertelt Stefania. Duikers kunnen pas op zoek gaan naar het lichaam van haar moeder als het wrak van de Costa Concordia opnieuw is rechtgetrokken. Het is de grootste bergingsactie uit de geschiedenis van de scheepvaart.

Een team van 500 mensen uit 24 landen staat voor de haast onmogelijke opdracht om de Costa Concordia opnieuw recht te trekken. Alle verantwoordelijkheid rust op de schouders van één man: de Zuid-Afrikaanse bergingsexpert Nick Sloane: “Als je aan boord bent, besef je pas hoe groot het schip is. Dan besef je pas in welke situatie je bent terechtgekomen. Twee dingen maken het heel moeilijk, de grootte van het schip en de ligging.”

Mission Impossible: de berging van Costa Concordia, donderdag in Telefacts Zomer.