Mensen met een supergeheugen

Donderdag 13 juni - “Als mensen mij vragen wat ik gedaan heb in juni 2008 dan kan ik onmiddellijk zeggen wat ik bijvoorbeeld de 18de deed. Terwijl de meeste mensen zich niet kunnen herinneren wat ze in dat jaar gedaan hebben. Ik kan nu vanuit mijn geheugen een gedetailleerd dagboek schrijven van het jaar 2008 als ik dat zou willen.”. De 20-jarige Aurelien Hayman weet niet hoe hij het doet, of hoe het komt, maar hij herinnert zich letterlijk ALLES. Het begon op zijn elfde en sinds dan vergeet hij niks meer.

Aurelien heeft hyperthymesia : een hoogst uitzonderlijke ziekte die maar 20 mensen in de hele wereld hebben. In de volksmond: een supergeheugen.

Wetenschappers zijn nog maar sinds een paar jaar aan het onderzoeken hoe het brein van mensen met hyperthymesia werkt. Wat ze nu al weten is dat deze patiënten niet intelligenter zijn dan anderen en ook geen hoger IQ hebben dan de gemiddelde mens. “Het is een zwart gat in wetenschappelijk onderzoek. We weten heel veel over het creëren van herinneringen maar heel weinig over hoe mensen herinneringen vergeten. Het brein van mensen met hyperthymesia verschilt wel van het gemiddelde brein. Sommige gebieden zijn kleiner, sommige groter of hebben een andere vorm.”, zegt neuro-bioloog Dr James McGaugh.

De Amerikaanse Jill Price was één van de eerste mensen bij wie hyperthymesia werd vastgesteld. Jill is nog straffer dan Aurelien: zij herinnert zich alles uit haar kindertijd en dat is eigenlijk onmogelijk. Maar Jill is dan ook obsessief bezig met het bijhouden van dagboek dat nu al 50.000 pagina’s telt.

Alles weten en niks vergeten: een zegen of een vloek?

Mensen met een supergeheugen, donderdag 13 juni in Telefacts Zomer.