Langzaam blind

12/03/2012 - 14:23

Dinsdag 13 maart - Karl Meesters is een goedlachse, jonge kerel van eind de twintig. Hij sport veel, heeft een leuke job en geniet van het leven … ook al wordt hij stilaan blind. “Op mijn 19de kreeg ik het verdict dat ik lijd aan retinitis pigmentosa, een genetische afwijking waardoor mijn zicht elke dag minder wordt en ik langzaam maar zeker blind word”, vertelt Karl. Vandaag heeft ie een blinde vlek in het midden van zijn gezichtsveld en zijn alleen de buitenranden nog scherp.

Zoals Karl zijn er 4000 mensen in België die onomkeerbaar, langzaam blind worden. “Mijn zicht is bijna compleet weg. Ik zie nog 2 wazige lichte stippen, de rest is donker”, vertelt Liesbeth Vandevenne. Ze is moeder van 2 en werkt als payroll-consulente. “ Mijn computerscherm is aangepast met heel grote tekens  en ik doe nog alle huishoudelijke taken zelf. Als ik een keer in mijn vinger snij is dat toch niet zo erg ?”, vertelt Liesbeth. “Ik ben allang blij dat ik mijn kinderen nog zie opgroeien. De rest is bijzaak”.

Karl en Liesbeth gaan op een onvoorstelbaar positieve manier om met hun ziekte. “Blind worden is klote, dat is zo”, zegt Karl. Maar elk nadeel heeft z’n voordeel redeneert hij: “Mijn zicht gaat er dan wel op achteruit, maar ik heb nog andere zintuigen: ik hoor bijvoorbeeld erg goed en dat zou niet zo zijn, mocht ik geen retinitis pigmentosa hebben”, relativeert Karl.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra