Kompany: God in Congo

Dinsdag 22 mei - Vincent Kompany  heeft z’n eigen SOS kinderdorp in Kinshasa, Congo, plechtig geopend. Ruim 5 jaar geleden startte de bouw van een school, een medisch centrum, huizen en natuurlijk ook een sportterrein waar ze kunnen voetballen. “150 straat-en weeskinderen krijgen hier een toekomst. Het hele project heeft 2 miljoen euro gekost. Voor het medisch centrum heb ik 20.000 euro zelf betaald”, vertelt Kompany.

Vincent Kompany is op een paar jaar tijd uitgegroeid tot een van de betere voetballers ter wereld. De kapitein van Manchester City zou een jaarloon van 4,76 miljoen euro binnenrijven, maar wordt algemeen gezien als ‘een bescheiden jongen’. “ Ik zou ook 3 Ferrari’s kunnen kopen, maar dat doe ik niet. Ik ben niet vals bescheiden, ik ben wie ik ben”.

En bovenal is Kompany een familieman geworden. 2 jaar geleden werd zijn dochtertje Sienna geboren: “Het project hier is bijna persoonlijk geworden. Het voelt anders aan als je zelf vader bent. De armoede hier zien, zien dat er kinderen sterven en beseffen dat je ze eigenlijk met een kleine inspanning kan helpen, dat heeft een grote impact”.

In Kinshasa praat Kompany met Telefacts over zijn droom, zijn ambities, het belang van geld en het allerbelangrijkste … zijn familie.