Katoey's

Donderdag 25 juli - Bijna elke toerist die ooit heeft Thaïland bezocht, heeft er één gezien: een Katoey of Ladyboy. Jonge jongens die zich hebben laten ombouwen tot vrouw. Met 200.000 zijn ze intussen en verschillende van hen beginnen er al erg jong aan. Tem bijvoorbeeld is nog maar 13 maar slikt al dagelijks hormonenpillen om zijn lichaam vrouwelijker te maken. “ Op die manier kan ik borsten krijgen, net zo mooi als mijn grote voorbeeld Poy Treechada, een ladyboy mannequin”, zegt het kind.

Thaïland staat bekend voor zijn tolerantie ten overstaan van transseksuelen. Sommige middelbare scholen hebben zelfs aparte toiletten voor Katoey’s!

Maar de verheerlijking en het succes van transseksualiteit in Thaïland heeft een keerzijde: er zijn weinig regels en veel kinderen zoeken geen medische begeleiding, maar doen maar op.

In de hoofdstad Bangkok verkopen apothekers zomaar hormonen en preparaten aan erg jonge kinderen. Zonder voorschrift. “Dit is een winkel. Ze hebben geld om het te kopen, dus verkopen we het.” is het eerlijke antwoord van een apotheker, die elke maand aan 30 jongetjes hormonen verkoopt.

Zodra de kinderen oud genoeg zijn -in theorie 18- kunnen ze effectief de geslachtsoperatie laten uitvoeren. En ook al hebben veel Thaïse chirurgen een goede reputatie, er zitten ook cowboys tussen. In de reportage toont een chirurg hoe hij operaties uitvoert op een gammele tafel…in zijn keuken!

Ladyboys, morgenavond in Telefacts Zomer