Juwelendiefstal met geweld en bedreiging

Reconstructie - De politie zou graag de juwelendieven op het spoor willen komen die de voorbije jaren tientallen vrouwen hebben beroofd. De dieven zijn uit op kostbare ringen en halskettingen en schrikken er niet voor terug om geweld te gebruiken. Ze dwingen hun slachtoffers op de grond en stelen vervolgens de sieraden. Vaak worden ringen en oorbellen afgeknipt met behulp van een tang of worden ze onder bedreiging van een wapen afgegeven door het slachtoffer.

 

De feiten gebeuren in heel Vlaanderen, voornamelijk in residentiële wijken en aan de kust. De slachtoffers zijn welstellende, meestal oudere vrouwen. Ze worden eerst gespot en in de gaten gehouden. Dit gebeurt vaak in warenhuizen of bij het verlaten van een juwelierszaak. Ze worden ofwel te voet gevolgd tot op de parking waar hun wagen staat ofwel worden ze met een wagen achtervolgd tot aan (de oprit van) hun woning.

 

De beschrijving is meestal erg beperkt. De juwelendieven zijn mannen. Ze zijn meestal met 2, soms met 3.

Mogelijk zijn verscheidene bendes actief in ons land, maar het kan ook dat het gaat om één enkele bende met een wisselende bezetting van uitvoerders. De overvallers zijn soms gemaskerd of vermomd en af en toe gewapend. Er zijn beelden van bewakingscamera's die voor een doorbraak kunnen zorgen.

 

10/11/11, Wilrijk

In Wilrijk werd een vrouw gevolgd naar de ondergrondse parking aan het Mastplein. Daar werden 2 mannen gefilmd, vermoedelijk tijdens de verkenning in de namiddag. De feiten gebeurden op 10 november 2011.

Eén van de verdachten droeg een lange mantel en een zonnebril, mogelijk een skibril met een rek achteraan.

 

29/03/12, Gent

Tijdens een overval op 29 maart 2012 in de ondergrondse parking aan de Kouter in Gent werden 2 overvallers gefilmd. Ze kwamen toe via de kiosk Veldstraat en verlieten de parking weer via dezelfde weg. Misschien kent iemand hen of heeft iemand ze zien instappen in een vluchtwagen.

 

24/06/11, Sint-Lambrechts-Woluwe

Op 24 juni 2011 kwam een dader duidelijk in beeld op de parking van het Woluwe Shoppingcenter in Sint-Lambrechts-Woluwe. Hij reed met een SEAT Leon, maar de nummerplaat op de wagen was gestolen.

 

Meestal rijden de daders aan boord van een Audi, type A3 hatchback of een A4 break. Vaak zijn er duplicaat nummerplaten op bevestigd met een cijfer-lettercombinatie van een soortgelijke wagen.

 

Was u getuige of meent u de daders te kennen of hebt u andere nuttige informatie neem dan contact op met de politie.

Alle tips zijn welkom via het gratis telefoonnummer 0800 30.300 of via het emailadres opsporingen@politie.be.