Jongeren onder hoogspanning

20/02/2012 - 14:57

Dinsdag 21 februari - De afgelopen weken haalden verschillende jongeren het nieuws nadat ze thuis waren weggelopen. De reden was geen problematische opvoedingssituatie, maar schoolstress.  Jongeren vandaag staan onder een immense druk, zo blijkt. En dat begint al op zeer jonge leeftijd. “Je moet succesvol zijn op school, goed zijn in sport, mee zijn op het sociale netwerk, liefst nog een instrument bespelen, een mooi lief hebben. Ouders, de school en kinderen voeden dat zelf, vaak onbewust”, legt Joerie Van den Brande uit. Hij is studentenpsycholoog aan de VUB.

Repetitoren ondervinden de kwalijke gevolgen van die trend. Hun scholieren worden steeds jonger en de vraag naar bijlessen, is haast niet meer bij te houden.“ Ik moet echt mensen weigeren”, vertelt Marije Mast, die leerlingen begeleidt als repetitor. “ Ik stel me dan de vraag of we nog wel goed bezig zijn. Buiten de schooluren moeten kinderen nog eens lessen volgen, faalangsttrainingen doen en daarna nog hun huiswerk maken”, aldus Mast. Marije begeleidt Mathijs.  Hij zit in het zesde leerjaar en heeft al 2 jaar faalangst. “Ik kreeg nachtmerries over school en examens. Ik lag ’s nachts wakker in mijn bed omdat ik dacht dat ik het niet zou kunnen”, vertelt Mathijs. “Zijn faalangst begon eigenlijk al in de kleuterklas”, vertelt de moeder van Mathijs. “Hij was niet bang dat hij het niet zou kunnen, maar dat hij het minder goed zou doen dan zijn vriendjes”.

Vandaag kampt al 1 op de 10 jongeren met ernstige faalangst. Volgens  de Fixkes was het vroeger       ‘Zo simpel allemaal’. Ze zouden misschien wel eens gelijk kunnen hebben.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017
46min
Wo, 22/11/2017
39min
Wo, 15/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra