Jonge durvers

28/11/2011 - 17:08

Dinsdag 29 november - In financieel onzekere tijden is  een vaste baan, met een goed loon, iets waar iedereen van droomt. Maar sommige jonge starters zien in de economisch moeilijke tijden HET moment om de sprong te wagen, en een eigen zaak te beginnen. Dries en Wilm zijn twee ingenieurs uit Leuven. Ze zijn eind de twintig, kunnen kiezen voor een veilige job, maar beslissen om hun laatste euro te stoppen in een eigen’ uitvinding’: een toestel dat via geluidsgolven ziektes kan opsporen.”In eerste instantie willen we de landbouwsector overtuigen van onze techniek. Wij kunnen detecteren wanneer één varken ziek is, nog voor de hele stal is besmet”, vertelt Dries. “We hebben een goed product en we denken dat de moment daar is om het te lanceren”. Een risico, want als dit project flopt, zitten Dries en Wilm met een groot probleem.

Broes Tavernier en z’n vriendin liggen deze dagen regelmatig wakker. Broes gaf z’n job als sous-chef in een driesterrenzaak op, om z’n eigen restaurant te beginnen. “We zijn 2 maanden open, net nu met de komende crisis. Voorlopig gaat het zeer goed, maar wat als …morgen. Tja, geen keuze, we moeten ervoor gaan”.

In de laatste 3 jaren - sinds de crisis - heeft nauwelijks 3% van de Belgen een eigen zaak opgestart. Het Europees gemiddelde is bijna 6%. En vorig jaar gingen 9570 ondernemers over de kop. “De Vlaming is te weinig ondernemend. We innoveren nog te weinig en daar zit toch onze toekomst”, zegt Mirjam Knockaert, die bedrijfskunde doceert aan de UGent. “ Belgen kunnen gemakkelijk terecht in overheidsjobs of hebben werkzekerheid bij grote bedrijven, in tegenstelling tot veel andere landen. Dat fnuikt ondernemerszin”. Erop of eronder in tijden van crisis: jonge starters praten over hun eigen zaak, de investeringen en de risico’s.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra