Japan: het rampgebied, 1 jaar later

05/03/2012 - 14:46

Dinsdag 6 maart - Volgende zondag is het precies 1 jaar geleden dat een aardbeving en een verwoestende tsunami, grote delen van Japan in een rampgebied hebben herschapen. 1 jaar later trekt reporter Ezra Eeman opnieuw door het rampgebied, samen met Dirk Bleys, een Vlaming die er al 17 jaar woont en werkt. Elk weekend rijdt Dirk tot 600 kilometer op en neer naar het rampgebied, ten noorden van de stad Sendai. Omdat het nodig is. “Sinds deze zomer is de hulpverlening stilgevallen, maar er is nog zoveel werk”, vertelt Dirk. De straten zijn schoongeveegd, maar er zijn nog tal van plekken waar het lijkt alsof de tsunami er gisteren pas is doorgerold. “Kijk hier naar de toppen van de bomen. 25 meter hoog en de golf is er volledig over gegaan. De bomen steken nog door de  muren en ramen”, vertelt Dirk terwijl hij op een kale plek staat. “Hier was ooit een turnzaal”.

Officieel zijn bijna 16.000 mensen omgekomen maar er zijn nog zo’n 3000 vermisten. Endo, een Japanner die eigenlijk  in Tokio woont , is al maanden rommel aan het opkuisen. “ Ik help bij het identificeren van vermisten. Hun families hebben het recht om afscheid van hen te kunnen nemen”, zegt Endo.

De streek rond de kerncentrale van Fukushima is vandaag een spookgebied. In een perimeter van 30 kilometer rond de kerncentrale, woont geen mens meer. Ezra Eeman trekt er binnen, met een geigerteller die de radioactiviteit meet. De teller geeft een waarde aan die 100 keer hoger is, dan normaal.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra