Inside Buckingham Palace

Donderdag 7 juni - Queen Elisabeth van Engeland zit 60 jaar op de troon. Ze zag 6 pausen passeren, ontmoette 11  Amerikaanse presidenten en is aan haar 13de Britse eerste minister toe. Elisabeth was zelfs al koningin toen Winston Churchill nog premier was! Ze is een wandelende encyclopedie van de moderne geschiedenis en is op de hoogte van meer staatsgeheimen dan wie ook ter wereld, zeggen ingewijden.

Elisabeth heeft meer dan 200 buitenlandse reizen gemaakt. Een groot aantal daarvan met haar eigen schip de ‘Britannia’: 120 meter lang, met 300 bemanningsleden aan boord. “ De Britannia is de veruitwendiging van de grootsheid van Groot-Brittannië”, zegt Sir Robert Woodard, gezagvoerder van het schip. “ Zelfs de persoonlijke Rolls Royce van de koningin reist overal mee!”

Het Britse koningshuis is met 40 miljoen euro per jaar, ook meteen het duurste van heel Europa. Het leeuwendeel van dat budget gaat naar het onderhoud van de kastelen en domeinen, naar staatsbezoeken, maar ook naar de ontvangst van buitenlandse gasten en naar de staatsbanketten. “Die staatsbanketten zijn een heel complex gegeven. Met rode en groene lichten als signalisatie om aan te geven wanneer de koningin klaar is met eten”, vertelt één van de zaalverantwoordelijken van Buckingham Palace.

Hoe de organisatie van die galadiners verloopt, ziet u donderdag in Telefacts 360.

Een unieke blik achter de paleismuren van de Britse monarchie.