In het spoor van het DVI

Donderdag 3 mei - Al een kwart eeuw is het DVI, het slachtoffer identificatie team van de federale politie, actief bij grote rampen in binnen- en buitenland. Het is begonnen met het kapseizen van de Herald of Free Enterprise in 1986. Voor de kust van Zeebrugge verdronken 193 opvarenden van de ferry. Het was de eerste grote opdracht van het DVI. “Ik durfde eerst niet naar de doden gaan om ons werk te doen, maar dan neemt de discipline en de teamgeest het over van de angst en doe je het gewoon.”, zegt Jean-Marie van Butsele, die er al van in het begin bij was.

Een van de meest recente opdrachten van het DVI was de busramp met schoolkinderen in het Zwitserse Sierre. “Dat heeft me al moeder van twee kinderen persoonlijk diep geraakt,’ vertelt teamlid Tatiana Yvaneanu. “Het was een realiteit die ook de mijne had kunnen zijn. We hebben permanent contact gehouden met de getroffen ouders die zekerheid wilden over het lot van hun kind.”

Het DVI identificeert elk jaar honderden lichamen, niet alleen bij rampen, maar ook bij moordonderzoeken of als er een onbekend lichaam gevonden wordt. “Onze hoofdtaak bestaat erin slachtoffers een identiteit te geven, zodat de nabestaanden zeker zijn dat ze hun dierbaren terugkrijgen en zodat ze het rouwproces kunnen opstarten,” zegt Yvaneanu.

Telefacts Crime volgende gedurende enkele dagen het werk van het slachtoffer identificatieteam. Uitzending op donderdavond om 22u50 bij vtm.