In het spoor van de twisters

Donderdag 19 april - In de Verenigde Staten is het tornadoseizoen nu al begonnen. Ruim 2 weken vroeger dan normaal. Dat komt omdat de Golf van Mexico nu al warmer is, wat dan weer het gevolg is van de opwarming van de aarde. In staten als Alabama, Mississippi en Oklahoma houden ze hun hart vast, want ze zijn er nog niet bekomen van het vorige tornadoseizoen.

Op 27 april vorig jaar werden de staten geteisterd door maar liefst 200 twisters op 1 dag. Lauren Meneau was die dag op weg naar haar werk. Ze had de slechte weersvoorspellingen gehoord, maar besliste toch om te vertrekken. “Eerst dacht ik dat de twister aan de andere kant van de stad zou landen, maar in een mum van tijd zag ik hem dichterbij komen … razendsnel”, vertelt Lauren. In plaats van zich uit de voeten te maken, pakte ze haar telefoon om beelden te schieten. “Ik zag hoe daken van huizen en auto’s in het rond tolden en plots was de twister vlakbij. Ik kon geen kant meer op.” Lauren panikeerde, dook weg onder haar stuur maar haar gsm bleef filmen. “De tornado tilde mijn auto van de grond. Ik vloog 15 seconden door de lucht en werd tegen de gevel van een gebouw gekeild. Ik dacht dat ik ging sterven”. Het is een wonder dat Lauren een twister van categorie 5 heeft overleefd. 300 anderen hadden die bewuste dag minder geluk …

Ervaren tornadovoorspellers zoals Reed Timmer zijn gefrustreerd dat mensen -ondanks de waarschuwingen en voorspellingen- toch niet meteen op zoek gaan naar een schuilplaats. “Tegen een tornado heb je eigenlijk geen schijn van kans”, zegt Timmer.
Zelf gaat Timmer tijdens het tornadoseizoen elke dag de baan op om stormen te lokaliseren en er beelden van te maken.
Die beelden ziet u donderdag in Telefacts 360. “In het spoor van de twisters”.