In het hoofd van de dictator

Dinsdag 24 juni - Hoe leeft een dictator? Hoe ziet een doorsnee dag eruit van een man die beslist over leven en dood van miljoenen burgers? Wat zijn zijn gewoonten en zijn obsessies? 

Moammar Kadhafi, de zelfverklaarde ‘Grote Gids’ van Libië had zijn eigen operatiekwartier in zijn paleis. Hij was zo paranoïde dat hij plastische chirurgie liet uitvoeren onder plaatselijke verdoving: ‘Hij was bang dat iemand hem zou vermoorden als hij volledig ingeslapen was. Er was trouwens geen enkele Libiër in de operatiezaal aanwezig. Alleen buitenlanders zoals mij”, vertelt Lyacir Ribeiro, de Braziliaanse chirurg die de operatie heeft uitgevoerd. Ook Jozef Stalin, de dictator van de Sovjet-Unie was achterdochtig. “De enige persoon die hij vertrouwde was zijn huishoudster Valentina. Ze was de enige die bij hem mocht in zijn slaapkamer en badkamer. Zij deelde ook het bed met hem”, vertelt Ludmilla Allilouïva, de vrouw van Stalins kleinzoon. De dictator sliep zelden langer dan 3 uur per dag. ‘s Nachts bestudeerde hij lijsten met de namen van burgers die hij zou laten liquideren. Tussen juli 1937 en november 1938 laat Stalin op die manier 800.000 Russen executeren. 1500 slachtoffers per dag. Eén elke 57 seconden…

In de reportage in Telefacts Zomer spreken intimi van Kadhafi en Stalin vrijuit over de waanzin in het hoofd van ‘hun’ dictator. Aan de hand van de nieuwste digitale beeldtechnologie, zijn de paleizen van de dictators levensecht nagebouwd in 3D. Op die manier krijgt de kijker een uniek beeld van hoe een dag in het leven van een dictator eruitziet.

In het hoofd van de dictator. Nooit gezien. Dinsdag om 21.50 in Telefacts Zomer.