Ik zweer dat ik kan zingen, ondanks Tourette

Donderdag 9 februari - De 25-jarige Ruth heeft het syndroom van Gilles de la Tourette, een stoornis in de hersenen waardoor ze tics heeft en oncontroleerbare kreten uitstoot. Ruth vloekt als een ketter: op straat, in de supermarkt, overal. Maar ze kan er niet aan doen. “Ik weet dat ik dingen zeg waar mensen aanstoot aan kunnen nemen. Ik scheld bijvoorbeeld  op anderskleurige mensen, maar ik ben geen racist. Ik heb zelf Afrikaanse roots”.

Wat Ruth bijzonder maakt is dat ze zich niet schaamt en op straat ook de confrontatie met mensen aangaat om uit te leggen wat ze heeft. Wat soms tot bijzonder grappige situaties leidt. “Dan probeer ik openhartig iemand uit te leggen dat het scheldwoord niet persoonlijk is bedoeld en terwijl ik dat doe, flap ik er toch nog iets als ‘klootzak’ uit”, vertelt Ruth.

Haar Tourette heeft wel een behoorlijke impact op haar jonge leven gehad tot nog toe. “Mijn grote droom was zangeres worden, maar op een gegeven ogenblik heb ik dat opgegeven. Ik was futloos, had in niks zin meer”, vertelt ze.

In de reportage probeert Ruth met nieuwe moed terug haar leven in handen te nemen en haar droom na te streven. Want, vreemd genoeg, als ze zingt, komt ze tot rust en heeft ze haar Tourette erg goed onder controle.

Ruth, het zingende Tourette-meisje, vanavond in Telefacts.