Iedereen tuiniert

02/04/2012 - 15:42

Dinsdag 3 april - Wie op zaterdag of zondag tuincentra bezoekt, merkt het meteen: tuinieren is ongelooflijk hip. “Het is het nieuwe koken”, zegt Pepijn Verheyen, een tuinarchitect die zijn business ziet boomen. Door  de interesse in pure producten op ons bord, willen we ook meer producten uit de eigen tuin. Maar de crisis en de dure groenteprijzen zijn ook bepalend: met een eigen moestuin kan je tot 800 euro per jaar besparen”, aldus Pepijn.

En die eigen moestuin hoeft lang niet een ‘enorme’ tuin te zijn. Urban farming is aan een opmars bezig. In Antwerpen staat sinds dit jaar de biodrome: meer dan 500 grote zakken met potaarde erin. Een concept dat enorm aanslaat bij gezinnen uit de stad die geen terras of tuintje hebben. Anderen hebben dan weer genoeg ruimte om een echte moestuin aan te leggen in de wolken. Ik ben misschien eigenlijk een beetje boerin in de stad, maar ik vind dat een compliment”, vertelt Annemie Maes.  Ze woont in hartje Brussel in een loft die is gebouwd bovenop een parkeergebouw. Op haar dak kweekt ze groenten en houdt ze bijen.Het is ontspannend en mijn moestuin rendeert”, vertelt Annemie.

In de ‘dakmoestuinen’ schuilt zelfs een nieuwe business. Pieter Marx van Greenmarx zit in de zonnepanelen-sector, maar breidt zijn bedrijf uit naar de stadslandbouw. “Bedrijven, rusthuizen, ziekenhuizen bijvoorbeeld hebben allemaal grote, platte daken. Daar zit een enorm potentieel in. Als er zonnepanelen kunnen liggen, kunnen we er ook moestuinen aanleggen”, stelt Marx.

De opmars van de moestuinen.

Ontdek meer over Telefacts Zomer

Meer video's van Telefacts Zomer

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Seizoen 2018

Seizoen 2018

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Birgit Van Mol leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra