Iedereen acrobaat

30/01/2012 - 14:19

Dinsdag 31 januari - De Circusateliers in Vlaanderen zitten vol. Er zijn vandaag zelfs wachtlijsten om een opleiding als acrobaat te volgen. “5 jaar geleden hadden we 250 kinderen, nu al 500. De cursussen zijn zo goed als volzet.”, vertelt Mathias Vermael, coördinator van de Circusplaneet in Gent. Circus heeft al altijd tot de verbeelding van kinderen gesproken, maar vandaag lijkt het erop dat iedereen circusartiest wil worden. “Dat komt omdat het niet langer het imago heeft van een rondreizend familiegezelschap. Cirque Du Soleil heeft daar in grote mate toe bijgedragen. Want we beseffen het misschien onvoldoende, maar België is echt wereldtop als het op circusacrobaten aankomt”, bevestigt Koen Allary, directeur van het Circuscentrum.

De 15-jarige Andreas De Ryck  staat op en gaat slapen met z’n jongleerballen. “Ik train zo’n 14 uur per week intensief. Ik wil altijd meer ballen gebruiken en moeilijkere oefeningen uitvoeren”. Andreas zit nog in het middelbaar, maar in zijn school in Leuven heeft hij het optievak ‘circusartiest’ gekozen. Het is een goeie voorbereiding voor het echte werk aan de Brusselse school ESAC. ESAC is bij de top 5 van de beste circusscholen ter wereld. Wie hier afstudeert kan meteen professioneel aan de slag.

“Het is echt topsport geworden”, zegt Bram De Laere, die studeert aan ESAC. “ We trainen van 08.30 tot 17.30, en soms nog langer. De mensen die hier afstuderen, hebben allemaal meteen werk”.

En dat geldt in ieder geval voor het Vlaamse circustrio “EA EO”. Ze reisden al de hele wereld rond en zullen deze zomer een grote tournee doen in de Verenigde Staten. Afgelopen weekend waren ze in Parijs op het Cirque de demain, het grootste circusfestival ter wereld. Het was de eerste keer in het 33-jarig bestaan van het festival, dat er ook Vlamingen mochten deelnemen. Telefacts was erbij.

 

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017
46min
Wo, 22/11/2017
39min
Wo, 15/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra