Hoe word je miljardair?

Donderdag 29 mei - Hoe word je miljardair? Wereldwijd zijn er 1400 mensen die daarop een antwoord kunnen geven. In Telefacts Zomer verklappen 3 van hen het geheim achter hun succes. 

Naveen Jain, is een Amerikaan van Indische afkomst die met de opkomst van het internet in de jaren ‘90, fortuinen heeft verdiend. Zijn persoonlijk vermogen wordt geschat op anderhalf miljard euro. Nu stopt Naveen een deel van zijn kapitaal in de ontginning van… de maan: “Als je op een feestje zegt dat je de maan ontgint, dan is dat geschift, maar wel groots. Wat doet een ander? Apps maken voor iPhones?”

Wie steenrijk wil worden moet vooral blijven dromen. Zoals Michael Birch, die in 2005 samen met zijn vrouw de sociale netwerksite BEBO oprichtte. “Een ondernemer heeft een aantal eigenschappen nodig. Eén ervan is koppig zijn en het andere is naïef zijn. Je bent koppig om te denken dat je het echt kan doen en je bent te naïef om te beseffen dat het waarschijnlijk een slecht idee is en riskant is.” Drie jaar na de oprichting verkocht Michael BEBO voor 620 miljoen euro aan internetaanbieder AOL-groep. 

Michael Birch leidt de cameraploeg rond in zijn gigantisch huis in San Francisco. “Mijn vrouw en ik houden ervan om naar een pub te gaan. Daarom hebben we in ons huis een echte pub nagebouwd met alles erop en eraan”, vertelt Michael.

Maar wat doe je met al de overblijvende miljoenen als je alles al hebt gekocht? Het eeuwige leven nastreven, bijvoorbeeld, zoals de Rus Dmitry Itskov. Hij is nog maar 32 en nu al multimiljardair. Sinds een paar jaar heeft hij zich vastgebeten in ‘Initiative 2045’: “Wij willen met dit project de basis leggen voor de toekomstige evolutie van de mens en om de mensheid de kans te geven op een tweede leven.” Of anders gezegd: het brein van een echte mens -met zijn specifieke karaktertrekken- verplaatsen in een robot die niet ziek kan worden en ook niet kan sterven. 

Dmitry heeft al vlot 2 miljoen euro van zijn eigen vermogen in zijn Avatarproject geïnvesteerd.

Volgens Naveen is steenrijk worden niet zo moeilijk: je moet gewoon een probleem proberen op te lossen waarmee je veel mensen helpt. “Als je dus een probleem oplost waar 1 miljard mensen mee te maken hebben en aan elk van hen verdien je één dollar, dan word je miljardair”.

 

Hoe word je miljardair? Donderdag in Telefacts Zomer om 21.50.