Het nieuwe werken

23/04/2012 - 15:13

Dinsdag 24 april - Het ideale evenwicht tussen werken en privétijd voor jezelf en je gezin. Dat is waar iedereen naar streeft. Maar door tal van factoren, is dat helaas niet haalbaar. Werkgevers eisen aanwezigheid op kantoor en daardoor staan we elk jaar 30 miljoen uren in de files. Wat de maatschappij dan weer jaarlijks 405 miljoen euro kost (bron: Transport & Mobility Leuven). “Geen last van”, vertelt Nico Slenaert terwijl hij samen met zijn jongste rustig de tijd neemt om te ontbijten. “Zometeen rij ik naar de crèche, dan -als de files zijn opgelost- een klant bezoeken en straks op tijd terug thuis om van hieruit te werken”. Nico heeft een fulltimejob bij het ICT-bedrijf Getronics en wordt nooit gecontroleerd. “Ik hoef niet op kantoor te zijn, om er zomaar te zijn. Zolang ik mijn werk doe is het in orde. Wanneer, waar en hoe ik dat doe, maakt mijn werkgever niet”, voegt Nico eraan toe.

Het bedrijf waarvoor Nico werkt bespaart op deze manier jaarlijks makkelijk een miljoen euro: op kantoorruimtes, op ongebruikte brandstof voor de firmawagens, maar ook op ziekteverzuim. “Want wie rustig en zonder stress kan werken, is minder snel ziek”.

‘Hou ze tevreden, dat loont!‘, is ook het adagio van bouwbedrijf Durabrik in Drongen. Het bouwbedrijf stelt 200 mensen te werk: arbeiders, bedienden en kader. Vergaderen doen ze er in de natuur -als het weer het toelaat-, er mag tijdens de kantooruren ontspannen worden - fietsen staan ter beschikking- er is de mogelijkheid tot een uurtje mindfullness en er is gratis verse soep en vers fruit, voor wie wil. “Het zijn kleine ingrepen, die een enorm verschil maken”, bevestigt CEO Joost Callens. “Natuurlijk kost dat het bedrijf geld, maar die investering halen we er ruimschoots uit. We houden mensen aan de slag en werven vaak nieuwe mensen aan”.

22% van de Vlaamse bedrijven doet aan één of andere vorm van alternatieve werkomstandigheden. Bij de FOD Sociale Zekerheid doen ze het ook: 70% van de ambtenaren werkt van thuis uit. Dat bespaart de overheid 9 miljoen euro. En toch is er nog altijd redelijk wat weerwil tegen deze manier van werken, zowel in de privésector als bij de overheid.

Telefacts bekijkt de voor- en nadelen van ‘Het Nieuwe Werken’.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017
46min
Wo, 22/11/2017
39min
Wo, 15/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra