Het mysterie van het Tourette-stadje

26/07/2013 - 13:00

Dinsdag 30 juli - Lori Brownell, een zestienjarig meisje uit Le Roy, in de Amerikaanse staat New York, heeft een doodnormaal, gelukkig tienerleven. Tot ze midden 2011 flauw valt tijdens het sporten. ” Een paar dagen later kreeg ik plots last van vreemde zenuwtrekken”, vertelt Lori. De elektrische schokken die ik in mijn ruggengraat voel, zijn er gewoon voortdurend. Het voelt alsof de tics naar buiten worden gestuurd. Het gevoel gaat door heel mijn lichaam, langs mijn wervelkolom, naar mijn armen, naar mijn benen, doorheen heel mijn rug en dan voel ik hoe het naar buiten komt, en de tics zich tonen. Het is gewoon een cyclus die zichzelf blijft herhalen.”

Vreemd genoeg is Lori niet het enige meisje in de school dat plots tics heeft. Her en der duiken er nieuwe gevallen op en het stadje Roy wordt nationaal nieuws. Alleen weet niemand wat er precies scheelt met de meisjes. “Ik heb verschillende tests gedaan; MRI-scans, onderzoeken met electroden, bloedtesten, maar er komt niets naar boven.”, vertelt de 17-jarige Lydia Parker.  

Wat de meisjes hebben, lijkt sterk op het syndroom van Gilles de la Tourette, een zenuwstoornis waardoor iemand ongecontroleerde spierbewegingen en geluiden maakt. Maar Tourette is een genetische ziekte en statistisch is het zelfs onmogelijk dat in zo’n kleine gemeenschap, zoveel mensen TEGELIJK Tourette zouden krijgen. 

Verschillende dokters en experten houden zich met het bizarre fenomeen bezig, maar hun diagnoses lopen uit elkaar.

 Is het psychisch?  ‘Is het een georganiseerde studentengrap’ of zit er  ‘letterlijk’ IETS in de grond in het stadje Roy?

Het mysterie van het Tourette-STADJE, dinsdag 6 augustus in Telefacts Zomer

Ontdek meer over Telefacts Zomer

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Birgit Van Mol leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra