Het genie van 13

Donderdag 22 augustus - “Ik ben een soort wiskundegenie. Op mijn 16de zal ik mijn universitair diploma halen”, vertelt de 13-jarige Cameron Thompson aan een groepje leeftijdsgenoten. En als Cameron dan ook nog eens vlotjes een moeilijke wiskundige stelling oplost, horen de andere kinderen het al helemaal in Keulen donderen. 

Cameron Thompson is een wiskundegenie. Als hij 4 jaar oud is, corrigeert hij de kleuterjuffrouw. Ze heeft de klas net verteld dat het laagste getal nul is. “ Maar dat was gewoon niet juist”, zegt Cameron. “Er zijn ook getallen ONDER nul en dat wist ik toen al”.  Intussen is Cameron nog maar 13, maar heeft hij al wel alle wiskunde-examens voor middelbare scholieren met glans afgelegd. Meer zelfs: de wereldvermaarde universiteit van Cambridge trekt nu al aan zijn mouw.  “Sommige scholieren zijn geweldig goed op hun examens, maar kunnen toch niet redeneren,” vertelt professor Imre Leader van het Trinity College in Cambridge. “Zij zitten niet op hun plaats in Cambridge. Maar bij Cameron zie ik nu al dat hij uitstekend redeneert.”

Maar Cameron’s genialiteit heeft ook een keerzijde: de jongen heeft Asperger. Dat is een vorm van autisme die maakt dat hij veel impressies in zich kan opnemen, maar ook moeilijk functioneert in groep en niet erg sociaal is. Alleen is hij ook vastberaden om daar iets aan te doen. “Ik zou graag niet meer onderaan de sociale ladder staan,” zegt Cameron. “Maar toch ergens halverwege. Als ik halfweg geraak, gaan andere kinderen me minder pesten. Bovendien heb er sinds enkele maanden een nieuwe interesse bij: meisjes. Ik begin ze leuk te vinden in plaats van te haten.”

De groeipijnen van een genie van 13, donderdag 13 augustus in Telefacts Zomer.