Hercules, de menselijke beer

13/08/2014 - 09:30

Donderdag 14 augustus - Een grizzlybeer als huisdier, niemand durft er nog maar aan denken. Maar dat is buiten Andy en Maggie Robin gerekend, een koppel uit Schotland. Midden jaren ’70 adopteren ze Hercules, een kleine berenwelp die werd geboren in een Schotse dierentuin. Voor omgerekend 60 euro nemen ze hun schattige kleine beer mee naar huis. Het begin van een avontuur dat leest als een Hollywoodfilmscript. 

Andy en Maggie voeden Hercules op alsof  het hun eigen kind is: “’s morgens heeft hij graag zijn koffie met melk en suiker, brood met eitjes, en ook wat bonen. ’s Avonds wil hij dan weer gebakken vlees met patatjes en soep.”, vertelt Maggie in de reportage. De teddybeer Hercules wordt een kolos van 300 kg. Op elk moment kon hij Andy en Maggie doden met zijn gevaarlijke klauwen. Maar dankzij de intensieve training van Andy, ontstaat er een ongeziene relatie tussen beer en mens. Biologen geloven hun ogen niet: “Een grizzlybeer is een asociaal dier, het voelt zich zelfs niet verbonden met zijn eigen nageslacht. De relatie die Andy en Maggie hebben met Hercules, is eigenlijk onmogelijk”.

Internationale media pikken het verhaal van Hercules op en de beer groeit uit tot een tv-ster. Maar op een dag ontsnapt de grizzly. Schotland staat in rep en roer, scholen worden gesloten en mensen wordt aangeraden om binnen te blijven. Hercules is plots opgejaagd wild… 

In Telefacts Zomer blikken Andy en Maggie terug op hun leven met Hercules. 

Aan de hand van unieke archiefbeelden neemt de reportage u mee in het wonderbaarlijke leven van Hercules, de menselijke beer. Nooit gezien. Donderdag om 22u in Telefacts Zomer.

 

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra