Gratis kinderopvang

23/04/2012 - 15:19

Dinsdag 24 april - Voor veel ouders is kinderopvang een gigantisch probleem in Vlaanderen. In sommige crèches lopen de wachtlijsten al op tot eind 2013 en binnen 8 jaar moeten er 20.000 plaatsen bijkomen berekende Kind & Gezin. In de privéopvang is er wel plaats maar daar lopen de kosten soms zo hoog op dat ze voor veel ouders onbetaalbaar zijn. “Ik betaal 27 euro per dag in een privécrèche: voor 3 dagen in de week en 12 maanden doorbetaald. Elke week kost mij dat 81 euro: 324 euro per maand”, vertelt Lien, een alleenstaande moeder met een maandloon van 1350 euro per maand. “Ik betaal ook nog een appartement af, hé”.

Liens’ kind zit in de kinderopvang Okidoloft in Gent. Een nieuwe, hypermoderne kinderopvang, waar 62 kinderen terecht kunnen. “Alleen, zitten er maar 20 kindjes. De crèche is meer dan halfleeg omdat veel ouders zich geen privéopvang kunnen permitteren”, zeggen de uitbaters Koen en Silvy. “En dat terwijl er wachtlijsten zijn voor de goedkopere, stedelijke opvanginitiatieven.”

In Nederland kampen ze ook met het probleem van steeds onbetaalbaarder wordende kinderopvang, maar er is sinds kort een alternatief bedacht: BUURTOUDERSNEDERLAND.nl: een onlineplatform waarbij ouders GRATIS elkaars kinderen opvangen. Ze hebben een aparte verzekering en worden gecontroleerd door professionals. “Ons systeem bestaat nog maar een paar maanden, maar het succes is enorm”, zegt Enrike Rutten van Buurtouders.

Telefacts toont hoe het systeem werkt in Nederland en bekijkt of het ook bij ons haalbaar is.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017
46min
Wo, 22/11/2017
39min
Wo, 15/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra