Goldman Sachs, de bank die ons in de crisis stortte

Dinsdag 18 juni -Dit najaar zijn we vijf jaar in crisis. De Belgische overheid heeft in de afgelopen jaren verschillende banken moeten redden met overheidssteun. Banken die allemaal in de problemen kwamen omdat ze hadden geïnvesteerd in rommelkredieten. En de architecten van een aantal van die rommelkredieten zitten in Amerika. Bij Goldman Sachs, de machtigste bank van de wereld.

In Telefacts zomer praten een aantal ex-bankiers uit de biecht. Ze onthullen wat er speelt achter de schermen van de haut-finance en hoe de topkaders van Goldman Sachs constructies bedachten om zelf zoveel mogelijk winst te maken en andere banken zoveel mogelijk in de schulden te duwen.
“Ze werven hun talenten liefst aan als ze nog jong en kneedbaar zijn,” vertelt William Cohan, een ex-topbankier die nu journalist is bij Fortune. “En dan wijden ze hen in in de Goldman-cultuur. In Wall Street spraken we over hen alsof het cyborgs waren. Hun slogan was: het is niet voldoende om succes te hebben, de anderen moeten ten onder.”

1 van de architecten van het rommelkrediet ‘ Abacus’ is, Fabrice Tourré, die zichzelf ‘Fabulous Fab’ noemt. Een jonge bankier, goudhaantje van Goldman Sachs en even geniaal als normenloos. Tourré heeft een soort arrogantie die eigen is aan de machtigste bank ter wereld. Dat werd duidelijk toen de jonge snaak verantwoording moest afleggen in een speciale onderzoekscommissie van het Amerikaanse Congres. “ Hij was ongelooflijk arrogant”, vertelt senator Ted Kaufman. “ Hij zat daar alsof hij geschandaliseerd was dat we hem bepaalde vragen stellen. Een jonge kerel, tegenover een heel Amerikaans Congres. Het typeert Goldman Sachs helemaal”.

Tourre krijgt de volle laag, Goldman Sachs zelf gooit het in 2010 op een akkoord met de Amerikaanse beurswaakhond, de SEC. Voor 400 miljoen euro boete gaat de bank vrijuit. Datzelfde jaar maakt Goldman Sachs…13 miljard euro winst. 

Goldman Sachs, het onthullende verhaal van de bank die ons in de crisis stortte. Morgenavond in Telefacts Zomer.