Geocaching: internetspelletjes spelen in de natuur

Dinsdag 20 maart - Niet alle internetspelletjes kluisteren ons aan de PC. Geocaching bewijst dat. Het is een soort van schattenjacht, waarbij overal ter wereld hebbedingetjes zijn verstopt. Zelfs op Antarctica, en in het ISS ligt er een schat, een soort doosje met een logboek en een aandenken. Wereldwijd zijn er 5 miljoen mensen die het spelen. “Ik ben bezeten door geocaching”, vertelt Denis Schepens, een projectmanager van 29. “Als ik zie dat er ergens een ‘schatje’ is bijgekomen in België, rij ik er meteen naartoe. Dag of nacht, het maakt niet uit. Ik wil de eerste zijn om het te ontdekken”. Denis heeft altijd klimtouwen, zaklampen en zelfs een opblaasbaar bootje in z’n wagen liggen want “… je weet nooit waar er een schat verstopt ligt”.

Bijna elk weekend gaan Ann Vanpachtenbeke en haar gezin op schattenjacht, smartphone en gps-toestel in de hand. “Het is ongelooflijk hoeveel er verstopt liggen. In bijna elk dorp in Vlaanderen ligt er één. Ikzelf was al gebeten door het geocach-virus, maar ook voor de kinderen is het een toffe manier om erop uit te trekken in de natuur. Je komt op plaatsen waar je anders niet zo gemakkelijk komt. Het is wandelen met een ‘doel!’”.

Bij Geocaching draait alles rond plaatsbepaling, net als de populaire smartphoneapplicatie Foursquare. Het toonaangevende zakenblad Forbes heeft dit soort online gps-toepassingen uitgeroepen tot ‘de’ trend van 2012. Bedrijven organiseren geocaching-tochten als incentive, wandelclubs zijn er meer en meer mee bezig en ook in het onderwijs lijkt het ingang te vinden.

“Scholen zijn altijd op zoek om los te komen van die bank, om iets met de kinderen te doen”, vertelt Leoni De Schrijver. Ze is laatstejaarsstudente lerarenopleiding en heeft een speciale ‘kindercache’ gemaakt, met de bedoeling die te implementeren in lessen op de lagere school. “Geocaching combineert aardrijkskunde, wiskunde en oriëntatieoefeningen in één. Het is dus op een speelse manier dingen aanleren”, verduidelijkt Leoni.