'Gek' van partydrugs

Dinsdag 2 juli - XTC en speed zijn lange tijd veruit de populairste drugs geweest in het uitgaansleven. Maar vandaag hebben ze de baan geruimd voor designerdrugs, zoals GHB en MCAT. In Groot Brittannië is deze laatste drug een echte hype bij jongeren die vaak en vooral lang willen uitgaan.

“Wanneer je designerdrugs neemt, zie je alles veel scherper. Het leven is ook veel drukker. Je kan de enige persoon zijn op de dansvloer maar toch voelt het alsof het vol staat en je beleeft de tijd van je leven.”, vertelt Holly, een meisje van 23 dat verslaafd is aan MCAT.  

MCAT werd vroeger gebruikt als plantengroeimiddel. Het is  goedkoop en wie wat van chemie kent kan het aanmaken in zijn eigen keuken of amateurlabo. De gevaren ervan zijn navenant.
“Het zijn verschrikkelijke chemicaliën waarvan niemand weet wat ze precies doen. Er zijn mensen die zeggen: het kost maar 12 euro en ik geraak er stoned van. Dan prop ik het in mijn neus. Wat is het? Geen idee. Ik word er gewoon stoned van”, vertelt James, die DJ is in een nachtclub.

In Telefacts Zomer gaat de cameraploeg op stap met een aantal jongeren die het hele weekend doorgaan op designerdrugs. De reportage toont op een erg realistische manier wat deze drugs doen met jongeren en hoe desastreus de gevolgen kunnen zijn…

‘Gek’ van partydrugs, dinsdagavond in Telefacts Zomer.