Gaybashing

07/05/2012 - 15:02

Dinsdag 8 mei - Ihsane Jarfi is het eerste dodelijke slachtoffer geworden van homofobie in ons land.“Ishane was een vrolijke jongen. Hij had al een tijdje een vaste vriend en liep niet te koop met zijn geaardheid”, vertelt zijn broer Mohammed Jarfi aan Telefacts.

‘Het moest er een keer van komen!’ is de algemene teneur binnen de homoseksuele gemeenschap. Officieel zijn er vorig jaar een 40-tal meldingen van homohaat binnen gelopen bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding. “Maar dat is het topje van de ijsberg”, weet Björn Pius, van Outrage!. “Sinds 4 maanden hebben wij een app ontwikkeld voor de smartphone, waarop homo’s gaybashing kunnen melden, terwijl het gebeurt. We hebben al meer dan 200 meldingen binnen gekregen. Het gebeurt overal in België”.

Jordy Eggerick kreeg anderhalf jaar geleden zware klappen na een avondje stappen. “Mijn belager riep ‘vuile homo’, kwam achter me aan en trapte en sloeg me in elkaar”. Jordy ’s neus was gebroken en hij liep verschillende kneuzingen op. Tijdens de vechtpartij kwam toevallig de politie langs, die de dader meteen oppakte. Hij verklaarde dat hij het niet kon hebben dat 2 homo's samen op straat liepen. Dat strookte niet met zijn religie. De dader kreeg uiteindelijk 36 maanden celstraf. “Ik ben blij dat de man zo zwaar werd gestraft, maar ik ben er echt nog niet over. Ik durf nog nauwelijks alleen op stap. En hand in hand lopen met m’n vriend, zoals heterokoppels ook doen, doe ik niet meer. Triestig is dat, anno 2012”.

Het Roze Huis in Antwerpen, een vzw die homoseksuelen groepeert, is zelfs begonnen met verdedigingscursussen voor holebi's. Omwille van de groeiende haat tegen homo's en het toenemend aantal gevallen van gaybashing.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra