Fileleed

Dinsdag 29 november - Wie in Antwerpen woont en in Brussel werkt, staat - gedurende  een carrière van 35 jaar - 92 dagen stil in de file. Wie met de wagen van Oostende naar Brussel pendelt, staat zelfs 160 dagen stil.  Enkele rit, weliswaar. Vtm-nieuwscollega Aagje Vantomme, doet het elke dag.”De E40 is een hel. Ik moet pas om 09.30 op kantoor zijn maar ik moet toch bijna tot  2 uur rekenen om op tijd te zijn. En ‘s avonds nog eens terug”, zegt Aagje.

Elke chauffeur zal het beamen: de files worden steeds langer. Maar in Nederland zijn ze, in het laatste kwartaal, met 30% gedaald ten opzichte van vorig jaar. Ondanks meer auto’s op de weg. Bij de ANWB, de Nederlandse automobilisten en wielrijdersbond  luidt de uitleg: “De A2 Utrecht-Amsterdam is van 3 naar 6 rijstroken gebracht. De A2 is de drukste snelweg van het land en daarom heeft de overheid die drastisch aangepakt. Als de A2 bolt, dan heeft dat impact op de andere snelwegen”.

Maar waarom lukt dat in Vlaanderen niet? Telefacts legt de vraag voor aan minister Crevits, terwijl we met haar in de file staan en de reporters van Telefacts rijden ook mee met Limburgse bouwvakkers die al om 4.45 moeten vertrekken om op tijd in Antwerpen te zijn. Verkeersexpert Sven Maerivoet van Transport & Mobility Leuven schetst de alternatieven.