F.C. Autisten

01/11/2011 - 09:18

Dinsdag 1 november - Bij FC United uit Tielrode, mag al eens gevloekt en geschopt worden op training en tijdens de wedstrijd. De tolerantiedrempel ligt er een stuk hoger dan bij andere jeugdploegen omdat de spelertjes van FC United gewoon ANDERS zijn. Het zijn één voor één kinderen met autisme die in een andere ploeg niet kunnen of konden aarden.

“Mijn twee zonen Robbe en Tim speelden aanvankelijk bij een andere ploeg, maar dat liep voor geen meter. Ze kregen nauwelijks een kans om te spelen, omdat ze een hele andere aanpak vragen. Autisten hebben structuur nodig. Tactiek aanleren en passen geven, is veel moeilijker voor deze jongens”, vertelt Frank Van Buynder, de bezieler van FC United. “De trainer wou alleen maar winnen en mijn zonen pasten niet in dat plaatje”. Frank bedacht zich dat er waarschijnlijk nog veel ouders in zijn geval waren en daarom begon hij een jaar geleden met zijn voetbalploegje. Binnen de kortste keren had hij 30 spelertjes. “ Toen ik vroeger naar een wedstrijd van Jorrit ging kijken, hadden andere ouders commentaar als hij in het spel werd gebracht. Gewoon omdat hij niet meekon. Dat was niet prettig voor hem, maar ook niet voor mij ”, vertelt Isabel, de moeder van Jorrit. “Bij FC United begrijpen de ouders elkaar. Wij begrijpen zelfs als één van onze kinderen de andere omver schopt of een woede-uitbarsting  krijgt. We kunnen dat plaatsen”.

Telefacts brengt een uniek portret van FC United oftewel:  FC Autisten.

 

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra