Een leven lang?

23/11/2011 - 10:25

Donderdag 24 november - Telefacts Crime brengt het verhaal van Roland Feneulle. Hij werd samen met Freddy Horion veroordeeld tot de doodstraf – zijn straf is omgezet naar levenslang - voor de moord op de familie Steyaert in 1979. Hij zit sinds toen in de gevangenis, 32 jaar. Dat maakt hem één van de vier Belgische gedetineerden die meer dan dertig jaar vastzitten. Ook een andere langgestrafte, Franciscus Bruyneel, getuigt. Bruyneel zit een totale straf van 45 jaar uit voor een hele reeks feiten. In 2036 komt hij definitief vrij. Beide gedetineerden komen elk jaar voor de strafuitvoeringsrechtbank, die beslist of iemand voor het einde van zijn straf vrijkomt. Ze vertellen over hun leven in de gevangenis en over hun (kleine) hoop op een toekomst buiten.

Roland Feneulle hoopt dat hij in vrijheid gesteld wordt, maar de strafuitvoeringsrechtbank heeft daar tot nu toe anders over beslist. “Levenslang is levenslang”, zegt Feneulle. “De mensen buiten denken vaak: ‘Ze zullen wel na tien of elf jaar buiten komen.’ Maar dat is niet altijd de realiteit.” De wet voorziet dat Feneulle minstens één keer per jaar voor de strafuitvoeringsrechtbank komt. “Ik weet op voorhand dat het negatief gaat zijn. Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd. Ze geven je altijd hoop en dan boren ze die weer de grond in. Dan zouden ze beter direct zeggen: ‘Je komt nooit meer buiten.’ Dan weet je waar je staat.”

Volgens strafuitvoeringsrechter Nadia Goossens kan de rechtbank dat niet beslissen. “Gedetineerden moeten ergens hoop blijven hebben, een toekomstperspectief. Hun situatie kan ook elk jaar veranderen. Ze kunnen bijvoorbeeld ernstig ziek worden. Dan kan de rechtbank anders oordelen om wille van menselijke redenen. En aangezien we geen glazen bol hebben, beslissen wij voor maximum één jaar.”

Francisicus Bruyneel komt sowieso vrij in 2036, dan heeft hij zijn straf van 45 jaar helemaal uitgezeten. “Je mag er niet teveel over nadenken. Iemand die constant zit te denken aan zijn straf heeft vroeg of laat de neiging om nog dommere dingen te doen, zich op te hangen of zo. Ik probeer mijn dagen hier zo goed mogelijk te vullen: overdag werken, een beetje sporten, en ’s avonds gamen of tv kijken. Ik leef van dag tot dag en ik zie wel wat er komt of niet komt.”

 

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra