Een hart voor voetbal

Dinsdag 24 januari - Vorig jaar lieten nieuwsanker Birgit van Mol en haar man, het hart van hun 6 jarig zoontje Otis controleren. Ze deden dit op aangeven van zijn voetbalclub in Grimbergen. “Het was enorm schrikken toen de dokter ons vertelde dat Otis een ernstige hartafwijking had”, vertelt nieuwsanker Birgit Van Mol. “De vraag was niet of hij zou neervallen tijdens het sporten, maar wanneer het zou gebeuren”. 

Otis bleek het syndroom van Wollf Parkinson White te hebben, een hartafwijking die voorkomt bij 1 op de 1000 mensen. “Dat betekent niet dat die allemaal het risico lopen om dood te vallen, dat is maar een kleine minderheid, maar het geeft wel aan dat hartscreening belangrijk is, zodat we kunnen opvolgen en eventueel opereren”, zegt Professor Marc Gewillig, kindercardioloog in het UZ Leuven. “Als we 100.000 voetballertjes zouden screenen, zullen er 200 à 300 zijn die we detecteren. Maar zelfs met de beste screening zullen er altijd een aantal zijn die door de mazen van het net glippen.”  Bij voetbalclub Eendracht Aalst worden alle jonge voetballers systematisch aan een cardiotest onderworpen. Zo ontdekten de ouders van de 15-jarige Benjamin Schellink dat hun zoon  een ernstige hartafwijking had. “Ik was enorm geschokt toen ik op de hartmonitor zag hoe zijn hart tekeer ging. Maar ik ben erg blij dat het is uitgekomen. Stel je voor als dat niet het geval was geweest”, vertelt de moeder van Benjamin Een week na de test lag Benjamin al op de operatietafel en nu mag hij opnieuw voetballen.

Dylan is geboren met een hartafwijking, maar het had hem nooit parten gespeeld tot op zijn 18de.      “Tijdens  een gewone turnles op school viel ik plots neer. Ik kreeg een hartaanval”, vertelt Dylan. Zijn juf was alert en kon hem reanimeren. “Ik was nochtans de week voordien nog op dokterscontrole geweest, maar niks wees erop dat mijn toestand verslechterd was”, vervolgt Dylan. Vandaag heeft Dylan een defibrillator, die hem al verschillende keren het leven heeft gered.