Een bedrijfswagen doet pijn

06/02/2012 - 15:45

Dinsdag 7 februari - De nieuwe belastingmaatregel op bedrijfswagens leidt tot paniek bij al wie met een dure wagen rondrijdt. Brian Vintioen is fiscalist en heeft 4 wagens ingeschreven op z’n bedrijf. “Dit zijn mijn Ferrari en mijn Aston Martin”, vertelt Brian terwijl hij zijn garagepoort opentrekt. “Samen bijna een half miljoen euro waard. Binnenkort zullen die auto’s mij elk jaar 44.000 euro kosten. Te gek, gewoon. Ik weet nog niet wat ik ermee ga doen, maar ze bijhouden is onbetaalbaar“. 

Maar het zijn lang niet alleen rijken met exclusieve auto’s die zwaar zullen moeten afdragen voor hun auto. In België rijden er ruw geschat zo’n 350.000 mensen met een firmawagen, als onderdeel van het maandelijkse loon. Voor Arne en Sabine weegt de extra belasting zwaar op hun gezinsbudget. “Ik heb een Nissan en mijn man een BMW”, vertelt Sabine. “Onze auto’s zullen ons 4200 euro per jaar kosten. En het zijn niet eens onze eigen wagens. We hebben 2 kinderen en we hebben net gebouwd. Onze auto’s inleveren, is geen oplossing, want we krijgen er toch geen loonsverhoging voor”.

Op de tweedehands automarkt worden de laatste weken massaal dure wagens gedumpt. “ Mijn garage staat vol, ik koop nog nauwelijks auto’s aan, want ik blijf ermee zitten”, zegt Philippe Jouret.  Hij is handelaar in exclusieve tweedehandswagens. “Die auto’s gaan steeds goedkoper worden en uiteindelijk in het buitenland terecht komen”, stelt Philippe.

De overheid wil 200 miljoen extra halen uit de nieuwe belasting op firmawagens, maar als dat lukt zal dat vooral op de kap van de gewone werknemer zijn. Veel rijke mensen zijn op zoek naar constructies in het buitenland, om eraan te ontsnappen.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017
46min
Wo, 22/11/2017
39min
Wo, 15/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra