De vuilste huizen

02/01/2012 - 14:34

Dinsdag 3 januari - Een historisch pand in hartje Antwerpen ziet er keurig uit aan de buitenkant, maar eens de deur openzwaait, is het een stort dat alle verbeelding tart. 3 verdiepingen hoog is het vuil opgehoopt. Het resultaat van een huurder met verzamelwoede. “Het is hier precies een krot in de sloppenwijken van Brazilië”, klaagt rentmeester Flor Keveryn. “Ik vraag me af waar die huurder zich waste of waar hij sliep”. Keveryn overdrijft niet: de flat is amper 45 vierkante meter, maar er zit voor 80 kubieke meter rommel binnen. De huurder is er door de vrederechter uitgezet, maar het is de eigenaar die voor de kosten van de kuisploegen moet opdraaien.

Vorig jaar kreeg Het Algemeen Eigenaar Syndicaat 800 klachten binnen over verwaarlozing en dat is nog maar een klein topje van de ijsberg. Met de crisis die eraan komen vrezen ze dat het probleem alleen maar groter zal worden. Katelijne D’hauwers van het Algemeen Eigenaars en Mede-eigenaarssyndicaat: “Het aantal klachten stijgt omdat profiel van de huurder zwakker is geworden. Nu zit je met een lager sociale klasse met een andere mentaliteit.”

Een huurder uit z’n woning laten zetten, is geen sinecure.  Rechtbanken zijn bovendien niet geneigd om zomaar iemand uit de drijven omdat de eigenaar dat eist, tenzij bij zware verwaarlozing. Volgens de huurwetgeving is de huurder verplicht om het pand te beheren als een goede huisvader, maar iedere vrederechter interpreteert dat anders.

Telefacts gaat op pad met poetsploegen in 3 huizen die soms bijna letterlijk ‘uit hun voegen barsten’ van de rommel.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra