De verjaardagsfeestjesindustrie

26/03/2012 - 16:49

Dinsdag 27 maart - Een verjaardagsfeestje voor een 8-jarige in een wellnesscentrum, 6-jarigen die met de limo worden opgepikt of een dagje met de schoolkameraadjes naar een kartingcircuit: eenvoudige verjaardagsfeestjes met taart en slingers lijken een zeldzaamheid te worden. 3 op de 10 ouders kiezen voor ‘belevingsfeestjes’ en er is een hele industrie die erop inspeelt.

“Nagenoeg elke woensdag en zaterdagnamiddag wordt mijn wellnesscentrum afgehuurd voor een kinderfeestje met jacuzzi, manicure, massage en natuurlijk kinderchampagne”, vertelt schoonheidsspecialiste Sanny Castermans, terwijl de 8-jarige Berthe en haar vriendinnetjes op de achtergrond een feestje bouwen. “Mijn man vond het er wat over”, vertelt de moeder van Berthe, “Maar wij werken 7 op 7 en voor haar verjaardag willen we dan toch echt iets speciaals doen”.

“Wij hebben ons jaren gefocust op feesten en incentives voor bedrijven, maar sinds vorig jaar mikken we ook op verjaardagsfeestjes omdat de vraag enorm is”, vertelt Filip Van Vlem van kartingcircuit Inkart. “Vorige week nog werden hier kinderen afgezet met 2 limousines. Een feestje voor 25 kinderen … de jarige was 7 jaar oud”.

Studiebureau Insites deed een studie naar het fenomeen van ‘speciale’ verjaardagsfeestjes. “Er is een heus opbod en dat heeft te maken met sociale druk. Als je kind de week voordien naar een feest ging waar ze konden pony rijden of cake bakken, dan wordt de druk groot om dat te overtreffen”, vertelt Joeri Van den Bergh van Insites.

Klinkt misschien gek, maar het leeft onder ouders. In die mate zelfs dat scholen er in hun reglement vaak een punt van maken.  “Bij ons mogen kinderen tot het 3de leerjaar geen verjaardagstraktaties  meebrengen naar school. Want dat werd bij momenten stoef boven stoef en daar waren de kinderen soms de dupe van. Kinderen kunnen hard zijn voor elkaar”, vertelt kleuterjuf Nathalie van de basisschool van Ename, bij Oudenaarde.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra