De superpapa's

06/02/2012 - 15:50

Dinsdag 7 februari - Als kinderen van gescheiden ouders de keuze hebben, zijn ze het liefst bij hun moeder. Dat is de conclusie van een groot internationaal onderzoek, waaraan ongeveer 185.000 kinderen uit 36 landen, hebben deelgenomen. Het resultaat ligt in de lijn van de verwachtingen, omdat een moeder nog steeds de typisch zorgende rol voor haar rekening neemt.

Maar wat als er geen moeder meer is en de vader alleen voor de opvoeding moet instaan? “Het heeft ook voordelen. Zo’n papa alleen. De kinderen zullen soms sneller zelfstandig worden, omdat ze al eens vaker moeten zorgen voor zichzelf”, zegt gedragstherapeute Marijke Bisschops.

Bij Hans Haegeman is het elke ochtend van de week, een drukke boel. Hans verloor 5 maanden geleden zijn vrouw en bleef alleen achter met 4 dochters. Twee van 10, ééntje van 4 en een baby van 14 maanden.  In het begin weet je niet waarvoor je staat.  Je weet niet wat er op je afkomt en dan is het sowieso zoeken. Hoe gaan we dat georganiseerd krijgen ?  De kinderen klaar maken, naar school brengen en dan aan mijn werk beginnen. Nu verloopt dat volgens een strak draaiboek: om 6 uur opstaan en voortmaken zonder treuzelen.”

Ook Jimmy Haast moet alleen zorgen voor 2 kleuters.  Nog maar 3 maanden geleden is zijn vrouw verongelukt tijdens het paardrijden. “Onze Jens heeft het er de eerste nachten erg moeilijk mee gehad, omdat hij tot de laatste nacht nog borstvoeding kreeg. En als Lana moe is, vraagt ze vaak achter haar mama. Maar ze weten allebei waar mama is: mama is een sterretje en ze komt nooit meer terug. Elke avond gaan we voor het raam staan om naar de sterren te kijken. En dan wensen we haar welterusten.”

 Jimmy merkt heel erg goed dat er een groot verschil is tussen een vader en een  in de manier van opvoeden. “Het huishouden, dat lukt wel, maar ik heb veel moeten leren over opvoeden. Een moeder voelt meteen aan als één van haar kinderen ziek is, maar een vader niet, die moet dat leren. Ondertussen heb ik het al sneller door.”, zegt Jimmy.

“Ik doe nu mijn uiterste best om het gemis van hun mama op te vangen”, zegt Hans. “Ze appreciëren dat heel erg en reageren fantastisch op de situatie. En toch is een moederfiguur onvervangbaar. Alleen is het niet gemakkelijk, maar we slaan ons er goed doorheen”.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra