De stierenlopers van Pamplona

05/07/2013 - 13:50

Dinsdag 9 juli - Van 6- 14 juli vinden de San Fermin-feesten plaats in Pamplona, in het noorden van Spanje. Hoogtepunt van de feesten zijn de intussen wereldberoemde ‘encierro’ of stierenlopen, waarvoor elk jaar honderdduizenden toeristen afzakken naar de Spaanse stad. Elke ochtend om 8 uur stipt lopen duizenden waaghalzen door de smalle straten van Pamplona, achterna gezeten door een kudde wilde stieren.
“De opwinding… Dat moment, van pure doodsangst naar complete extase, in een paar seconden. Iets doen wat je nergens anders kan. Daar gaat het om!” vertelt stierenloper Rick Musica

De stierenlopen zijn een eeuwenoude traditie. De stieren zelf worden speciaal gekweekt voor de San Fermin-feesten. Het zijn kolossen van makkelijk 600 kilo, met vlijmscherpe horens. 
“Wanneer ik de stieren zie, ben ik niet nerveus, ik ben niet bang, ik voel geen angst. Ik denk na, want dat is wat je moet doen, nadenken”, vertelt de Amerikaanse toerist, Larry Bercher.
Maar nadenken of niet, wie op de horens genomen wordt mag blij zijn dat hij het nog kan navertellen. Want elk jaar vallen er gemiddeld 200 à 300 gewonden. De Spanjaard Julen Medina ontsnapte ei zo na aan de dood, toen hij opgeschept werd door een ‘toro’.“Mijn wonden waren 25 centimeter diep. Maar een stier zal mij nooit dwingen om te stoppen met het stierenrennen. Het is magisch.”
De stierenlopen van Pamplona: één van de gevaarlijkste en meest spectaculaire tradities ter wereld. Vanavond in Telefacts Zomer.

Ontdek meer over Telefacts Zomer

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Birgit Van Mol leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra

Andere programma's