De sterrenboeren

10/10/2011 - 11:17

Dinsdag 11 oktober - In een sterrenrestaurant krijg je topproducten op je bord. Die komen vanzelfsprekend niet uit de supermarkt, maar ook niet noodzakelijk uit het buitenland. Ze komen van de eigen Vlaamse bodem. ‘Terroir-keuken’ heet dat, en het  is (weer) in. Noma, het beste restaurant ter wereld, werkt enkel met producten die de chef vindt in een straal van 50 kilometer rond het restaurant. “Wij doen dat ook”, zegt Gert De Mangeleer, van sterrenrestaurant Hertog Jan, in Brugge. “Ik heb 3 hectares grond gekocht en betaal mijn sous-chef om boer te spelen. Hij teelt elke ochtend  om 7-8 uur seizoensgroenten en om 12 uur liggen ze op het bord. Verser kan niet”.

3-sterrenzaak De Karmeliet, in Brugge, werkt al jaren met de boter van Els Stroo: “Ik heb 50 koeien. Daarvan maak ik klompjes boter, met de hand. En die breng ik wekelijks naar de chef”, vertelt Els. En op een weide, vlakbij de Veurnese polders, grazen 8 koeien van de familie Dierendonck. “Het gras en de zilte zeelucht geven een speciale smaak aan het vlees”, vertellen vader en zoon Dierendonck. “Als ze geslacht zijn, wordt het vlees speciaal gedroogd. En aan elk geslacht stuk vlees hangt een bordje met de naam van alle sterrenrestaurants, waaraan we leveren”. 

Telefacts brengt een bezoek aan de Vlaamse ‘Sterrenboeren’. Vanop het veld, tot in het bord.

 

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra