De ‘slide-to-open’ generatie

16/01/2012 - 15:14

Dinsdag 17 januari - Ouders en grootouders staan er versteld van hoe snel kleuters weg zijn met de moderne technologie. De iPad en de iPhone zijn letterlijk ‘kinderspel’ voor de kleinsten.

Op Youtube circuleren tal van filmpjes waarin je een baby ziet knoeien met een boek of een krant, terwijl hij vlot met zijn vingers over het scherm van een iPad schuift.  “Niet verwonderlijk”, zegt kinderneuroloog Lieven Lagae, van het UZ Gasthuisberg. “ Kinderen willen directe feedback en die Touch-technologie doet precies wat ze willen: ze raken het scherm aan en worden direct beloond”.

Wim Wouters creëerde onlangs een App (applicatie) van ‘Kleuterspel’, speciaal voor iPad en speciaal voor de allerkleinsten. Hij test zijn app in een kleuterklasje in Steenokkerzeel. “ 9 van de 16 kleutertjes weten al wat een iPad is en als je ’t hen 1 keer uitlegt zijn ze er al mee weg”.

Vandaag groeien kinderen op met technologie, zoals hun ouders opgroeiden met televisie en de eerste computers. Maar er zijn toch merkelijke verschillen. “ Tegenover 20 jaar geleden is ons IQ enorm gestegen. Dat komt door de input van alle high-tech. De informatiestroom is enorm, maar heeft meer voordelen dan nadelen”, zegt Lagae. “ Het brein van een kind absorbeert enorm veel, maar je kan er niet TEVEEL instoppen. Het kind maakt zelf de selectie”.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra