De slechtste straten van Vlaanderen

17/10/2011 - 13:20

Dinsdag 18 oktober - België telt 150.000 kilometer wegen. 140 000 kilometer daarvan zijn gemeentewegen, die al decennia nauwelijks of helemaal niet worden onderhouden.

Neem nu de Jagersstaat in het West-Vlaamse Houtem: een plattelandsweg van minstens 50 jaar oud en met meterslange diepe scheuren. Of de Bovenbosstraat in Oud-Heverlee, waar de afgedraaide autovelgen de bermen sieren. “Wij verzamelen hier de wieldoppen a volonté”, zegt Viviane Neyens, die er woont. “ Het is gevaarlijk voor iedereen: auto’s,  fietsers, noem maar op. Al jaren vragen we de gemeente om er iets aan te doen. Maar er gebeurt niks”.

België heeft het dichtste wegennet van Europa: maar liefst 5 kilometer weg per vierkante kilometer. Maar we geven van alle Europese landen het minste geld uit aan onderhoud. 1500 euro per kilometer. Ter vergelijking: in Nederland is dat 2300 euro. “Als je liever een kasteel bouwt dan een huis, moet je meer onderhoudskosten betalen. Maar daar hebben gemeenten geen geld voor. Of ze geven het liever uit aan andere dingen dan de wegen ”, zegt Claude Van Rooten van het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw in Vlaanderen. 

De Nederlanders gaan prat op hun mooie wegen, waar ze vooral veel preventief werk in steken.  Met speciale software inspecteert Nederland, elke twee jaar, elke vierkante centimeter van z’n wegdek. Hans Verwey van CROW, het nationaal kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte in Nederland, legt uit: “Je kan hiermee veel geld besparen. Als je regelmatig een klein onderhoud uitvoert, gaan de wegen veel langer mee. Een straat opbreken, kost pakken meer.” Alleen is het net dat wat Vlaamse gemeenten meestal doen: ‘reanimeren’, in plaats van in te grijpen vooraleer de patiënt bijna dood is.

Telefacts neemt de slechtste wegen van Vlaanderen onder de loep en gaat in Nederland kijken hoe zij het beter doen.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017
46min
Wo, 22/11/2017
39min
Wo, 15/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra