De schatten van justitie

Dinsdag 13 maart - Als de deuren van  een auto-opslagplaats in Antwerpen openzwaaien, waan je je in de grot van Ali Baba. “Hier staat voor ongeveer 10 miljoen euro aan auto’s bij elkaar: Ferrari’s, Bentley’s, Porsches …  Het zijn één voor één auto’s van gangsters die we in beslag hebben genomen en nu zo snel mogelijk willen verkopen”, zegt Luc Maes, van het ‘plukteam’ van de Antwerpse Federale Politie. “Met ons plukteam gaan we niet achter de criminelen aan, maar achter hun geld”. De plukteams van de politie nemen echt alles in beslag wat waarde heeft. “Horloges, meubels, wijnvoorraden … collega’s  hebben zelfs een visvijver van een crimineel leeggevist, omdat de Koi’s (Japanse karpers) die erin rondzwommen, duizenden euro’s waard waren”, aldus Maes.

De omzetten die criminelen jaarlijks draaien in ons land zijn enorm:  naar schatting 7 tot 12 miljard euro, waarvan nauwelijks 1% in de schatkist terechtkomt.  “Daar wil de kaalplukwetgeving iets aan doen”, vertelt Maes. “Ze laat toe om die goederen te verkopen, nog voor de criminelen voor het gerecht zijn gebracht. Zo raken we ze waar het echt pijn doet en de staatskas wordt er beter van”.

Toch zou het nog beter kunnen: in veel gerechtelijke arrondissementen in België zijn er niet eens  plukteams, waardoor de staatskas nog altijd vele miljoenen euro misloopt.

In Nederland staat de organisatie meer op punt. Telefacts bezoekt er een centrale opslagplaats van de Nederlandse justitie: 20.000 vierkante meter, vol met buitgemaakte luxespullen. “We hebben hier zelfs een voorraad exclusieve sigaren”, zegt Paul Noteboom van de Nederlandse dienst Inbeslagname. “Elke maand verliezen goederen 2% van hun waarde. Daarom organiseren we maandelijks een onlineveiling. Zo brengen de spullen snel geld op”.