De rotte riolen

16/01/2012 - 15:10

Dinsdag 17 januari - Vlaanderen heeft een netwerk van 32000 kilometer riolen. Niemand weet precies hoe slecht de meesten eraan toe zijn, maar iedereen is ervan overtuigd dat de situatie dramatisch is. “ We hebben ons riolennetwerk niet goed onderhouden”, zegt Claude Van Rooten, van het onderzoekcentrum Wegenbouw. “ Als je een kasteel gebouwd hebt, dan zijn je onderhoudskosten en verantwoordelijkheden navenant en daar schort het aan in Vlaanderen”.

De meeste betonnen  riolen in Vlaanderen zijn aangelegd net na de 2de wereldoorlog. Die zijn al in zeer slechte staat, maar alles wat nog eerder werd aangelegd- in baksteen- is er nog erger aan toe en nooit vervangen.  Tijdens een inspectie in Aalst, zakt één van de inspecteurs gewoon door de onderkant van een riool. “ Al die bakstenen hier zijn rot. De vraag is niet of ze gaan breken, maar wanneer”, zegt Eddy Thijs, hoofd van de dienst Openbare Werken van de stad Aalst. “ Het bodemwater sijpelt binnen. Dat zorgt voor verontreiniging , maar op korte termijn voor verzakkingen en da’s veel erger want dat brengt extra kosten mee”.

Vlaanderen geeft elk jaar 610 miljoen euro uit aan de inspectie en herstellingen van het riolennetwerk. Maar het is een probleem dat decennialang stiefmoederlijk is behandeld. “ Alleen het goed inspecteren van alle riolen is al een gigantische investering”, zegt bevoegd minister Joke Schauvliege. “ Als we elke rioolbuis willen inspecteren, zouden we 80.000 werkdagen bezig zijn aan een gemiddelde van 1500 euro per dag”.

Alleen al voor Aalst is de prognose weinig hoopgevend. “ Vooraleer we alle onze riolen hier in een degelijke staat zouden zijn, zijn we nog zeker 40 tot 50 jaar bezig”, zegt Eddy Thijs. En dat is dan alleen nog maar de situatie in Aalst.

Experts zijn het erover eens dat we nog meer en vaker met verzakkingen en wateroverlast zullen te maken krijgen, als we het probleem met onze riolen niet snel oplossen.

Telefacts duikt onder de grond en toont de lamentabele staat van onze riolen.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra