De ondervragers

25/01/2012 - 14:18

Donderdag 26 januari - Hoe verhoor je een zware crimineel? De ondervragers van Marc Dutroux, van Andras en Agnes Pandy en van Hans Van Themsche, vertellen hoe zij hun verhoren aangepakt hebben en hoe de verdachten uiteindelijk door de knieën zijn gegaan. Sinds 1 januari van dit jaar krijgen alle verdachten van ernstige feiten het recht om hun advocaat te zien, voor het eerste verhoor begint. Verandert dat nu iets aan de manier van ondervragen? Niet zo heel veel, zeggen deze ondervragers, want verhoren is vooral een kwestie van mensenkennis, vertrouwen en respect uitstralen en natuurlijk de juiste vragen stellen. Dat was vroeger zo en dat is nog altijd het geval.

'Toen Marc Dutroux in de zomer van 1996 werd opgepakt als verdachte van de verdwijning van Laetitia Delhez, was het de eerste keer dat ik hem zag,” vertelt Michel Demoulin, destijds hoofd van het onderzoek. “Ik wilde hem eerst doorgronden en vond al snel zijn achillespees: zijn ijdelheid. Door daar op in te spelen kon ik hem stap voor stap in een hoek dringen tot hij niet meer terug kon.”

Van bij het tweede verhoor op 15 augustus ging Dutroux over tot bekentenissen: 'ik ga u niet een, maar twee meisjes geven', zei Dutroux. Dezelfde dag haalden de speurders Laetitia Delhez en Sabine Dardenne levend uit de verborgen kelderruimte van zijn huis in Marcinelle.

In dezelfde periode beet ook de gerechtelijke politie zich vast in het verdwijningsdossier van de familie van de Hongaarse dominee Pandy. Francois Monsieur ondervroeg dochter Agnes over de verdwijning van al haar familieleden: “Ik val nooit met de deur in huis. Ik heb lang met haar gepraat om haar vertrouwen te winnen. Maar op een bepaald moment zei ik: ik geloof geen snars van wat je allemaal vertelt.Ik weet dat er meer aan de hand is.” Monsieur keek haar indringend aan en zei: neem je handtas, loop eens rond het gebouw en denk er eens goed over na. Toen ze terug kwam zei Agnes: 'mijnheer, wat ik u ga vertellen, dat heb je nog nooit gehoord.' En dat was de bekentenis van Agnes Pandy. 

 

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra