De nieuwe modekoningen

05/03/2012 - 14:51

Dinsdag 6 maart - De Parijse modeweek, daar gebeurt het. Gevestigde namen moeten er zich keer op keer heruitvinden en nieuwkomers worden er gelanceerd. Al is het keihard knokken om de top te bereiken in de modewereld. “Mijn ouders wilden liever dat ik een andere richting koos met wat meer jobzekerheid. Maar nu geloven ze wel in mij”, vertelt Sophie Claes van het modelabel WOLF. 27 is ze en het is erop of eronder voor haar in Parijs.

België heeft grote modenamen voortgebracht: Bikkembergs, Van Noten, Demeulemeester, Van Beirendonck. Ze hebben één voor één succes (gekend), maar ook zwarte sneeuw gezien. Het is een sector waar je bijzonder hard moeten werken. Er is veel concurrentie. Je moet alles op lange termijn bekijken. Je moet heel hard werken en dan hopen dat je opgepikt wordt”, vertelt Agnès Wené van het Flanders Fashion Instute. Het FFI helpt jonge Belgische ontwerpers om door te breken in de modewereld en dat is nodig.
Het Belgische modeduo A.F Vandevorst draait al meer dan 10 jaar mee aan de top van de modewereld. “ Zo’n show kost gemakkelijk 80.000 euro. Modellen, licht, setting … Op de allereerste show die we ooit organiseerden, is gewoon geen kat komen opdagen”, vertellen An en Filip Vandevorst. Het FFI pakt het de laatste jaren anders aan. “Nu organiseren we “Showroom Belgium”: geen duur defilé, geen modellen, maar een ruimte die de modeontwerpers zelf, creatief aankleden. Het is de enige manier waarop het nog haalbaar is voor starters”, aldus het FFI.

Telefacts volgt de nieuwe Belgische talenten tijdens hun eerste stappen in de modewereld.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra