De grootste dopingleugen allertijden: Lance Armstrong

Dinsdag 15 juli & donderdag 17 juli - Telefacts Zomer zendt een unieke 2-delige documentaire uit over Lance Armstrong. Aan de hand van unieke getuigenissen en exclusieve amateurvideo-opnames uit de entourage van Armstrong, toont  de documentaire hoe de 7-voudige ex-tourwinnaar,  20 jaar lang de sportwereld bedroog. 

In 1993 wil de jonge wielrenner Lance Armstrong koste wat het kost de Triple Crown Cycle Race winnen in Philadelphia. Het prijzengeld bedraagt 1 miljoen dollar. Lance’s grootste concurrent is de Amerikaan Roberto Gaggiolli: “Hij wist dat ik de te kloppen man was, maar hij had een sterk team. Lance had het op een deal gegooid met mijn ploegmaats dat ze niet zouden doorrijden en ik besefte dat ik het alleen niet zou redden”, vertelt Roberto. “Na de race kwam Lance naar mijn camper en hij gaf mij een doos met de woorden: ‘Zalig kerstfeest’. In de doos zat 100.000 dollar cash…”.

Dat jaar wordt de totaal onbekende Lance Armstrong wereldkampioen op de weg. Maar wanneer hij 2 jaar later deelneemt aan de Ronde van Frankrijk, wordt hij plots ziek. Dokters stellen vast dat hij teelbalkanker heeft. Armstrong wordt geopereerd, maar de prognoses zijn erg slecht. Zijn ploegmaat  en beste vriend Franky Andreu zit samen met zijn verloofde Betsy Andreu aan het ziekenbed van Lance. “De dokters kwamen binnen en hadden een paar vragen”, vertelt Betsy in de documentaire. “Ze vroegen of hij ooit doping had gebruikt. Lance antwoordde zonder verpinkens: Ja, EPO, testosteron, cortisone, groeihormoon en steroïdes… Onze mond viel open. Wij zaten daar naast zijn bed, met verschillende mensen…. en hij gaf het gewoon toe!”. 

Dat was in 1996. En het zou alleen maar erger worden. Want na zijn ziekte sluit de Amerikaan een pact voor het leven met dopingdokter Michele Ferrari. Lance zou vanaf 1999 zijn hele team mee betrekken in een uiterst gesofisticeerd dopingprogramma. En iedereen die tegen hem was, of hem beschuldigde, zou hij kapot maken. 

15 jaar lang doet Lance Armstrong meer dan alleen liegen: hij richt een vzw op die strijdt tegen kanker en verschaft zichzelf het perfecte alibi om geloofwaardig te zijn. Miljoenen mensen verafgoden hem: als sporter en als mens. Maar de held Lance Armstrong is niet de man die hij is voor wie écht met hem te maken kreeg. 

In de documentaire getuigen verschillende mensen uit zijn nabije entourage over het bedrog, de leugens en de chantage. “Lance liet mij schaduwen”, vertelt ex-ploegmaat en spijtoptant Tyler Hamilton. “Hij wandelde op een bepaald ogenblik een restaurant binnen waar ik zat te eten en vertelde me dat hij mijn leven ‘tot een hel ‘ zou maken”.

Lance was onwaarschijnlijk rancuneus, vertelt Betsy Andreu: “Toen Greg Lemond in een krant had geïnsinueerd dat samenwerken met dokter Ferrari meestal geen goed nieuws is, zei Lance: ‘wie denkt hij wel dat hij is: ik ga hem kapotmaken’”.

15 jaar probeerden verschillende mensen de wereld duidelijk te maken dat Armstrong een bedrieger was. Maar ze werden nooit geloofd,  tot Lance Armstrong  in februari 2013 zelf bij Oprah Winfrey zijn bedrog opbiechtte. 

De grootste dopingleugen allertijden, dinsdag en donderdag in Telefacts Zomer om 22u.