De echte gladiatoren van het veldrijden

09/01/2012 - 14:19

Dinsdag 10 januari - Veldrijden is spannend, maar eigenlijk wordt er voor de titel altijd gestreden tussen 5 à 6 toppers. De rest van het 60-koppige deelnemersveld valt buiten de prijzen. En nochtans moesten ze nu zondag in Hooglede-Gits, even hard vechten om de finish te halen in de modderhel. “De minderen moeten ook meedoen, hé. Anders kunnen ze geen koers organiseren”, zegt Bert De Wispelaere droogjes, terwijl hij zich in het zweet traint. Bert is een eliterenner zonder contract, die elke dag na z’n werk tijd moet maken om te trainen. “Sven Nys en de anderen hebben een coach, een mental coach, materiaalmensen, verzorgers. Bij mij onderhoudt mijn vader de fietsen en is mijn vrouw ‘soigneur’. Als ik zou winnen bij de eliterenners zonder contract krijg ik 80 euro. Sven Nys als Belgisch kampioen 2300 euro”.

Ook Dries Cauwelier  traint elke dag de benen van onder zijn lijf. Na zijn uren. “ Ik doe al 5 jaar mee aan wedstrijden, maar voorlopig heb ik nog niet echt gewonnen. Veldrijden is een passie, maar het is hard labeur.”

Sven Nys, Kevin Pauwels en de anderen hebben een trailer op de rennersparking staan. Bert en Dries staan buiten het terrein, met een gewone auto, fietsen op een fietsenrek.  In het veldrijden strijdt niet iedereen met dezelfde wapens.

Telefacts volgt het wel en wee van de echte outsiders. De kerels  die even hard moeten knokken als de supersterren , maar altijd buiten de prijzen vallen.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra