Ontdek VTM GO

  • Met de beste Vlaamse programma's
  • Internationale series die je nergens anders ziet
  • Een aparte kids-wereld waar ze uuuren zoet zijn
  • Om te bingewatchen of live en uitgesteld te kijken
  • Helemaal gratis

VTM GO. Altijd een goeie reden om te kijken

VTM GO. Altijd een goeie reden om te kijken

Bekijk volledige afleveringen op

De daklozenpolitie

Donderdag 29 december - In Brussel leven naar schatting 2000 daklozen op straat, mensen die alleen maar opvallen als ze 's nachts tussen dekens en karton warmte en beschutting zoeken in openbare plaatsen of als ze staan aan te schuiven bij de voedselbedeling aan het centraal station. Het leven op straat is een harde wereld waar ze geregeld het slachtoffer worden van geweld of vandalisme. De politie Brussel Hoofdstad Elsene heeft een speciale ploeg, het Hersham-team, die zich volledig ontfermt over de daklozen in de hoofdstad. Hun werk heeft veel weg van dat van een straathoekwerker, maar het is wel degelijk politiewerk want de agenten doen ook arrestaties en verrichten controles. 

 

Het is een werk geweest van jaren om met die mensen te communiceren en hun vertrouwen te krijgen. Ze komen ons nu zelf vertellen wie ze zijn, wat hun verleden is, wat hun problemen zijn en hoe we die kunnen oplossen.” Nico Berthels is één van de vier leden van het Herscham-team van de politie Brussel Hoofdstad Elsene. Samen met zijn collega Nico Lauwers werkt hij nu meer dan acht jaar met de daklozen in Brussel. De meeste kennen ze nu. “We weten waar de meeste slapen. Af en toe passeren we om te kijken of het goed met hen gaat. Als je niet regelmatig langsgaat, vind je om de zoveel tijd iemand die overleden is en die niemand mist.”

 

Met het Herscham-team toont de Brusselse politie vooral zijn menselijk gelaat. “Dakloos zijn en op straat leven is niet strafbaar,” zegt Robin Berthels. “We verwachten dat ze respect hebben voor de plaats waar ze zitten en dat ze een goed contact hebben met de buurt, normaal gezien zijn er dan geen problemen. Maar als er dan toch overlast is, dan moeten we tussenkomen.” “We zullen altijd eerst met onze dakloze praten,” zegt Nico Lauwers. “Meestal komen we dan tot een oplossing. Je kan niet zomaar zeggen dat iemand zich moet verplaatsen. Want waar moet die dan naartoe?”