De Blauwe Geschelpte: folklore met een gouden rand

23/04/2012 - 15:21

Dinsdag 24 april - Potje maïs in de hand, stofjas om de schouders en de zachte lokroep die weergalmt over het dak van het duivenhok. Dat is de duivensport zoals we die al sinds decennia kennen in Vlaanderen. Maar die lokroep weerklinkt helemaal tot in China, waar de duivensport topsport is en een Vlaamse blauwe geschelpte - in een wedstrijd - tot 5 miljoen euro aan prijzengeld kan binnen halen.

“Die vleugels, de ogen, de lichaamsbouw. Dit is topkwaliteit. We komen meerdere keren per jaar naar België om in contact te komen met Belgische duivenliefhebbers”. Vol bewondering keuren Zhang Shu Li en Hu Zhenyu een duif van duivenmelker Etienne Meirlaen. Beide Chinezen zijn niet de eerste de besten. Ze zijn miljardair en bezeten door Vlaamse duiven. Shu Li is een magnaat in de wereldwijde containerbusiness, Hu Zhenyu is de grootste scheepsbouwer van China. “Shu Li betaalde onlangs 150.000 euro voor een Vlaamse duif. Mister Hu had 250.000 euro over voor een prijsbeest”, vertelt Nikolaas Gyselbrecht, eigenaar van PIPA, de grootste veilingsite voor topduiven ter wereld.

“De Chinezen beschouwen ons als een God. Ze willen bij ons zijn en met ons op de foto“, vertelt duivenmelker Etienne Meirlaen, ”De Belgische duivenmelkers zijn echt helden voor de Chinezen. Het is net alsof wij naar Hollywood zouden gaan.”

PIPA draait een jaaromzet van bijna 20 miljoen euro, met de duivenverkoop. De bedragen die rijke buitenlanders betalen zijn bij momenten astronomisch hoog. “Wij zeggen nooit een prijs, omdat we bang zijn dat er op een dag iemand langs komt die het ‘bijna onaanvaardbare’ wil betalen. En dan wordt het heel moeilijk om te weigeren”, vertellen duivenmelkers Freddy en Jacques Vandenheede.

Telefacts gaat met de Chinese miljardairs op zoek naar de perfecte Blauwe Geschelpte.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra