Dagboek van een kaping

15/05/2012 - 11:21

Dinsdag 15 mei - “Ik lag te slapen, toen de elektricien me wakker maakte en zei: ‘ Het is zover!’. Dan doe je de deur van je kajuit open en sta je ook in oog met piraten. Zoals in de film: met kalshnikovs in de aanslag”.

Vlaming James Law, uit Blankenberge, was 2de stuurman aan boord van het Belgische baggerschip de Pompeï toen het op 18 april 2009 in de handen viel van Somalische piraten. 72 dagen werden hij en de rest van de bemanning gegijzeld. Law stond doodsangsten uit. “Op een bepaald ogenblik pikte een piraat mij eruit en zette die zijn machinegeweer tegen mijn hoofd. Toen dacht ik: ‘Het is gepasseerd’.”

Na 5 dagen gijzeling nam een woordvoerder van de piraten voor het eerst contact op met het crisiscentrum van de Belgische regering. “Ze eisten 8 miljoen euro losgeld”, herinnert Jaak Raes, hoofd van Staatsveiligheid,  zich. “Een militaire operatie was geen optie, dus zat er niets anders op dan dagen en nachten onderhandelen”.

Die onderhandelingen werden geleid door Hans Slaman, aangesteld door baggeraar De Nul. “Ik stond in contact met een zekere Mister Abdi. We weten uit ervaring dat de piraten het gevoel moeten hebben dat ze als overwinnaar uit de bus komen. Maar meteen akkoord gaan met hun eerste voorstel zou dom geweest zijn, want dan verdubbelen ze een dag nadien meteen het bedrag”, vertelt Slaman.

72 dagen lang wordt er onderhandeld tussen Brussel en Somalië. Al die tijd kan de bemanning niet anders dan wachten en proberen te overleven in moeilijke omstandigheden. “Op zo een moment ben je pissed.  Je zegt:  Hoe is dat mogelijk ? Waarom moet dat zo lang duren. Het is toch een groot bedrijf… ze kunnen dat geld toch betalen”, vertelt James Law.

Law hield stiekem een dagboek bij van de kaping. Het volledige verhaal, vanavond in Telefacts.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra